Betalt samarbete med Enkla kassen.
Detta läckra recept kommer från Enkla kassens Solroskasse. De kallar rätten för Solrosotto med rödbetscarpaccio men jag har här döpt om den till Vegansk risotto med rödbets carpaccio.
Jag verkligen älskar deras nytänkande och vill därför dela med mig av några av deras underbara recept här på min veganska matblogg Healthcreator.se (med deras tillåtelse såklart).
Förutom att maten är så god att äta så ger de mig dessutom nya idéer och inspiration i mitt arbete som matkreatör och skapare av nya recept på växtbaserad kost, vegansk mat.
Detta recept är veganskt och glutenfritt.
Recept på vegansk risotto med rödbets carpaccio
Ingredienser
- 4 portioner risottoris
- 3 dl solroskränor
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 st. gul lök
- 300 g rödbetor
- 0,5 knippe salladslök
- 1 st citron
- 1 tsk timjan
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 3,5 msk olivolja
- 3 klyftor vitlök
- 2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin (går även att byta ut mot 1 msk vitvinsvinäger)
Instruktioner
- Koka risottoris med 5 dl vatten och 1 buljongtärning på medelvärme i 5 minuter.
- Hacka 1 gul lök och 2 klyftor vitlök och lägg i en gryta/stor kastrull och stek med 1 msk olivolja i cirka 2-3 minuter.
- När riset kokat, häll det i ett durkslag och låt det rinna av väl och lägg det i grytan med löken och låt fräsa på låg värme i cirka 3 minuter, rör om då och då. Det ska inte få färg.
- Tillsätt 2 dl vitt vin eller matlagningsvin. Om du inte har det hemma kan du ta 1 msk vitvinsvinäger.
- Puttra utan lock tills det mesta av vätskan har försvunnit. Smula sedan ner en halv buljongtärning tillsammans med 3 dl vatten och rör om. Låt puttra utan lock 5-10 minuter och rör om då och då.
- När det mesta av vätskan har försvunnit tillsätter du den andra halvan av buljongtärningen, 3 dl vatten och 2,5 dl solroskärnor. Rör om ofta och låt puttra vidare utan lock i 5-10 minuter. Under tiden gör du rödbetorna.
Rödbets carpaccio
- Riv zesten av en citron fint. Var noga med att enbart riva tunt, så att du bara tar av det riktigt gula skalet och inte det ljusgula som sitter strax under.
- Skala rödbetorna och skiva dem tunt. Sprid ut dem på ett stort fat i ett lager och ringla över 1 msk olivolja, strö över 0,5 tsk salt, ett par nypor av citronzest, 0,5 dl solroskärnor och pressa över 2 tsk citronsaft.
Vitlöksfräst salladslök
- Skölj och skiva salladslöken (även det mesta av den gröna blasten).
- Fräs i en stekpanna tillsammans med 1 riven vitlöksklyfta och 0,5 msk olivolja under 1 minut på medel-låg värme. Pressa över 1 msk saft från citron.
Risotton
- När det mesta av vätskan har försvunnit från riset, tillsätter du resten av citronzesten, 1 msk olivolja, 1 tsk timjan, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5 tsk salt.
- Rör om och servera på en tallrik med den vitlöksfrästa salladslöken på toppen och rödbetorna bredvid.
Fler tips på risotto recept
Risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegansk
Fler tips på vegansk mat
Pytt I Panna Med Trattkantareller Och Timjan – Vegan
Linsbiffar – Glutenfria Och Veganska
Falafel Med Vitlökssås – Glutenfritt Och Veganskt
Marinerade Bönor Med Bakad Sötpotatis Och Avokadokräm
Böngryta Med Tomat Vitt vin Och Timjan