2pktkidneybönor a´280 g eller kombinera med sojabönor (1 pkt = avrunnen vikt 230 g)
1st.gul lök
400gkrossade tomater(eller krossa egna)
2tskdijonsenap(eller efter smak)
0,5-1krukahackad persilja
2dlkokosgrädde eller annan växtbaserad grädde
0,5mskveggiebuljong (eller efter smak)(0,5 msk motsvarar 0,5 tärning grönsaksbuljong)
salt och svartpeppar
kokosolja(att steka i)
Blomkåls- och broccolimos
1st.broccoli(stjälkar och blad)
1st.blomkål(stjälkar och blad)
1mskolivolja
salt och svartpeppar
Instruktioner
Bönstroganoff
Skala och hacka löken.
Häll av spadet från bönorna och bryn bönor och lök i kokosoljan.
Tillsätt krossade tomater och dijonsenap.
Rör om och späd med grädden.
Smaksätt med salt, peppar och buljong om man vill.
Koka lätt ett par minuter. Rör i hackad persilja.
Servera med blomkåls- och broccolimos alternativt med exempelvis quinoa, havreris, durrakorn eller fullkornsris.
Blomkål- och broccolimos
Koka broccoli och blomkål lätt i cirka 10 minuter (i detta recept användes enbart stjälkar och blad som blivit över från en annan maträtt och att göra mos av detta är ett bra sätt att ta tillvara på hela råvaran). Denna gång blev det även lite brysselkål som fanns hemma.
Mixa sedan broccoli och blomkåls stjälkarna tillsammans med olivolja i en matberedare eller mixer. Salta och peppra