2dlvitt vin eller vitt matlagningsvin(går även att byta ut mot 1 msk vitvinsvinäger)
Instructions
Koka risottoris med 5 dl vatten och 1 buljongtärning på medelvärme i 5 minuter.
Hacka 1 gul lök och 2 klyftor vitlök och lägg i en gryta/stor kastrull och stek med 1 msk olivolja i cirka 2-3 minuter.
När riset kokat, häll det i ett durkslag och låt det rinna av väl och lägg det i grytan med löken och låt fräsa på låg värme i cirka 3 minuter, rör om då och då. Det ska inte få färg.
Tillsätt 2 dl vitt vin eller matlagningsvin. Om du inte har det hemma kan du ta 1 msk vitvinsvinäger.
Puttra utan lock tills det mesta av vätskan har försvunnit. Smula sedan ner en halv buljongtärning tillsammans med 3 dl vatten och rör om. Låt puttra utan lock 5-10 minuter och rör om då och då.
När det mesta av vätskan har försvunnit tillsätter du den andra halvan av buljongtärningen, 3 dl vatten och 2,5 dl solroskärnor. Rör om ofta och låt puttra vidare utan lock i 5-10 minuter. Under tiden gör du rödbetorna.
Rödbets carpaccio
Riv zesten av en citron fint. Var noga med att enbart riva tunt, så att du bara tar av det riktigt gula skalet och inte det ljusgula som sitter strax under.
Skala rödbetorna och skiva dem tunt. Sprid ut dem på ett stort fat i ett lager och ringla över 1 msk olivolja, strö över 0,5 tsk salt, ett par nypor av citronzest, 0,5 dl solroskärnor och pressa över 2 tsk citronsaft.
Vitlöksfräst salladslök
Skölj och skiva salladslöken (även det mesta av den gröna blasten).
Fräs i en stekpanna tillsammans med 1 riven vitlöksklyfta och 0,5 msk olivolja under 1 minut på medel-låg värme. Pressa över 1 msk saft från citron.
Risotton
När det mesta av vätskan har försvunnit från riset, tillsätter du resten av citronzesten, 1 msk olivolja, 1 tsk timjan, 0,5 tsk svartpeppar och 0,5 tsk salt.
Rör om och servera på en tallrik med den vitlöksfrästa salladslöken på toppen och rödbetorna bredvid.