Dessa glutenfria lussebullar är ett recept på hälsosammare lussebullar / lussekatter. De är bakade med havregryn, dadlar och kokosmjölk. Så när du vill testa något nytt så ska du baka dessa goda bullar till julfikat.
Lussebullarna är sockerfria (utan vitt socker), glutenfria och mjölkfria, växtbaserade/veganska och även riktigt mättande.
Recept på glutenfria lussebullar – bra recept sockerfria – vegan
Ingredienser
- 3 msk kallpressad kokosolja
- 1 pkt saffran 0,5 g
- 1 tsk bikarbonat
- 25 g jäst
- 400 ml kokosmjölk
- 100 g torkade dadlar
- 1 msk agavesirap eller yaconsirap
- 1 tsk kokossocker (om man vill)
- 1 krm salt
- 9 dl glutenfria havregryn
- 1,5 dl rårismjöl eller rismjöl (går att byta ut till durramjöl eller bovetemjöl)
- 2 tsk fiberhusk / psylliumhusk
Topping
- olivolja eller kokosmjölk
- russin
Instruktioner
- Smält kokosoljan tillsammans med saffran.
- Tillsätt sedan kokosmjölken och rör runt.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen när den har fingervärme.
- Blanda i agavesirap, kokossocker och salt.
- Se till att dadlarna är urkärnade.
- Mixa havregrynen och dadlarna samt övriga torra ingredienser till ett fint mjöl och rör sedan ner till smeten. Blanda runt.
- Knåda eller stöt degen för hand på slutet. Det gör inget om den är en aning degig.
- Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Baka sedan ut lussekatter och pryd dem med russin.
- Jäs i ytterligare 45 minuter.
- Pensla lite olivolja på om man vill.
- Grädda på 200 grader i cirka 15 minuter.
Smakliga glutenfria lussebullar och glad lucia!
Fler tips på vegansk fika i jul
Glutenfri Mjuk Pepparkaka – Bra Recept Vegansk Och Nötfri
Cheesecake No Bake Choklad Och Pepparkaka – Glutenfri Vegan
Apelsin Smoothie Med Pepparkakskrydda – Bra Recept
Ischoklad – Sockerfri Och Vegansk – Bästa Receptet