När jag frågade er vad jag skulle göra med rabarberna jag fick med mig hem från kusinens land så fick jag förslag på att ta fram ett recept på rabarberkräm och så blev det.
Mycket gott att äta i rabarbertider. Rabarberkräm med kokosnektar är god att servera tillsammans med exempelvis växtbaserad mjölk / dryck och crunch eller granola eller kanske med fröknäcke.
Recept på rabarberkräm med kokosnektar
Ingredienser
- 200 g rabarberstjälkar
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 dl vatten
- 2 msk kokossocker
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 tsk agavesirap eller yaconsirap
Redning
- 1 msk pofiber
- 1 dl vatten
Instruktioner
- Blanda ihop redningen och ställ åt sidan.
- Skär rabarberstjälkarna i mindre bitar och lägg dem i en stor kastrull.
- Tillsätt vatten, kokossocker och rivet citronskal.
- Koka upp och låt sjuda i cirka fem minuter.
- Ta av från plattan och mosa eller mixa med en stavmixer till den konsistens som önskas.
- Ställ kastrullen på plattan igen och tillsätt redningen lite i taget och rör om hela tiden.
- Låt koka upp under omrörning och ta av från värmen.
- Servera gärna med granola eller fröknäcke och lite växtbaserad mjölk / dryck.
Smaklig rabarberkräm!
Snabbfakta om rabarber
Rabarber odlades i Kina redan 3000 år före vår tideräknings början, då främst som en medicinalväxt. Till Europa kom den först under 1600-talet och till Sverige så sent som under 1800-talet. Rabarber innehåller både C-vitamin och järn.
Snabbfakta om kokossocker
Kokossocker är gjort av kokosblommans söta och näringsrika nektar och har ett lågt GI-värde på 35.
- KRAV-märkt
- Lågt GI (glykemiskt index) på 35
- Inga tillsatser
Tips på fler mellanmål och frukost recept
Lyxiga veganska glutenfria våfflor – frasiga
Havregrynsgröt Med Päron Banan Mandlar Och Kardemumma
Cashew Yoghurt Med Hallon – Bra Recept – Vegan