Dessa goda plättar med banan – bananplättar kan vara perfekta att servera som lunch. Ibland tar fotograferingen extra lång tid – som exempelvis idag när havregrädden inte ville som jag ville. Men tillslut får man bara säga ”good enough” till sig själv och ta sista fotot helt enkelt. Att sätta stop är verkligen något jag lärt mig efter alla år som jag arbetat med formgivning och digital design och har haft tuffa deadlines.
Plättarna är riktigt goda och lättstekta. De är veganska och glutenfria och finns även med som ett av recepten i min kokbok Vegansk vardagsmat.
Denna gång använde jag även durramjöl så jag använde 1 dl rårismjöl och 1 dl durramjöl. Man kan också använda bovetemjöl. Alternativen ser du även i receptet nedan. Generellt sett blir det bättre om man blandar olika glutenfria mjölsorter men i just detta recept fungerar det även att använda enbart en av dessa mjölsorter.
Durramjöl påminner lite om råg, dinkel eller kornmjöl i smaken.
Angående värmen som varit här sista veckan så har jag har haft cravings på 3 saker och de är: 1. Bigarråer 2. Vattenmelon och 3. Gurka. Har ni haft några cravings?
Och nu alla pannkaka och plättar älskare kommer receptet.
![Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.](https://healthcreator.se/wp-content/uploads/2020/06/plattar-med-banan-bananplattar-enkelt-och-gott-recept-glutenfria_1-307x307.jpg)
Recept på bananplättar – enkelt och gott – glutenfria och vegan
Ingredienser
- 1 st. banan (cirka 95 g utan skal)
- 1 dl rårismjöl eller bovetemjöl
- 1 dl durramjöl
- 1 msk fiberhusk
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
Till stekning
- olivolja eller kokosolja
Instruktioner
- Mosa bananen i en bunke.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke och rör sedan ihop med den mosade bananen.
- Tillsätt vattnet och vispa till en jämn tjock smet.
- Vispa sist ner olivoljan.
- Grädda på medelvärme med lite olivolja innan varje plätt.
- Det går bra att grädda 2 plättar åt gången i en normalstor stekpanna.
- Platta till, puffa och forma dem i kanterna med en stekspade eller liknande så att plättarna blir runda och fina.
- Servera gärna med färska bär och hackade nötter. Här är bananplättarna dekorerade med vispbar havregrädde, bigarråer och hackade valnötter. Lite agavesirap kan även vara gott att ha till.
Smakliga plättar med banan – bananplättar!
![Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.](https://healthcreator.se/wp-content/uploads/2024/04/plattar-med-banan-bananplattar-enkelt-och-gott-recept-glutenfria_2.jpg)
![Ett fat med plättar med banan - bananplättar.](https://healthcreator.se/wp-content/uploads/2024/04/plattar-med-banan-bananplattar-enkelt-och-gott-recept-glutenfria_3.jpg)
![Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade bigarråer.](https://healthcreator.se/wp-content/uploads/2024/04/plattar-med-banan-bananplattar-enkelt-och-gott-recept-glutenfria_4.jpg)
![Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter visat uppifrån.](https://healthcreator.se/wp-content/uploads/2024/04/plattar-med-banan-bananplattar-enkelt-och-gott-recept-glutenfria_5.jpg)
Tips på fler mellanmål och frukost recept
Lyxiga veganska glutenfria våfflor – frasiga
Havregrynsgröt Med Päron Banan Mandlar Och Kardemumma
Cashew Yoghurt Med Hallon – Bra Recept – Vegan