Ett riktigt gott recept på en vegansk sill med senap. Detta kallas även för svill och här lägger man in aubergine istället för sill. Detta är busenkelt.
Du behöver cirka 1 dag för att bli klar med svillen om du gör den på kvällen, då själva inläggningen bör ligga över natten. Så ja, du hinner till julafton om du startar nu.
Vegansk sill lägger du in som vanligt och låter stå och dra till sig 8-16 timmar. Sedan är det bara att låta lagen rinna av och blanda ihop röran/såsen som du vänder ner svillen i.
Receptet är glutenfritt, veganskt, växtbaserat, mjölkfritt, laktosfritt utan tillsatt socker (Obs! Senap innehåller oftast socker). Detta är vegansk julmat när den är som bäst!

Recept på vegansk sill med senap – krämig och god svill
Ingredienser
Inlagd aubergine
- 200 g aubergine
- vatten
- salt
Lagen till inläggningen
- 2 dl vatten
- 1 dl sötströ
- 0,5 dl ättikssprit
- 1 tsk salt
- 3 st. lagerblad
- 10 st. kryddpepparkorn
- 0,5 st. morot
- 0,5 st. rödlök eller gul lök
Såsen
- 1 dl kokosgrädde
- 3 msk senap
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk sötströ
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl hackad dill
- 1 nypa salt
- 1 knivsudd svartpeppar
Instruktioner
Inlagd aubergine
- Skär aubergine i cirka 0,5 cm tjocka skivor.
- Salta och låt dra i några minuter.
- Skölj av.
- Skär i mindre bitar, cirka 3*5 cm.
- Koka bitarna i vatten så de blir lagom mjuka (någon minut).
- Häll bort vattnet och låt auberginen svalna.
- Koka upp ingredienserna till lagen tills sötningen löst upp sig.
- Låt svalna.
- Lägg i aubergine-bitarna i lagen och låt stå kylt över natten.
- Häll av lagen och plocka bort lagerbladen.
Smaklig vegansk sill med senap / krämig svill.



Mer vegansk julmat
Vegansk julmat – 12 bästa recepten
Kan vara bland det godaste receptet på sill jag provat!