Glutenfri Saffranskaka med Vit Choklad – Festligt god och fri från gluten, animalier (vegansk) och vitt socker!
Den här underbara saffranskakan med vit choklad är en riktig höjdare för alla tillfällen! Kakan är inte bara glutenfri, utan även vegansk och fri från vitt socker – ett bakverk som passar de flesta.
Toppad med färska bär, som svarta vinbär, får den en perfekt balans mellan sötma och syrlighet. Det gör kakan lika härlig att servera vid julens mysiga fikastunder som till vårens påskfirande.
Eller varför vänta på en högtid? Den här fantastiskt goda glutenfria saffranskakan förgyller vilken dag som helst.
Recept på glutenfri saffranskaka med vit choklad – vegan
Ingredienser
- 100 g mjölkfritt margarin
- 30 g vit vegansk choklad (går att byta
ut mot kakaosmör)
- 1 dl sötin
- 2 dl rismjöl eller rårismjöl
- 1 tsk fiberhusk/psylliumhusk
- 1,5 dl krämig kokosmjölk
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 pkt saffran (mortlad)
- 1 krm gurkmeja (för att få mer gul färg)
- 1 msk agavesirap eller yaconsirap
- 1 st. nypa salt
Till formen:
- kallpressad kokosolja
Till servering
- färska bär (exempelvis svarta vinbär)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält margarinet tillsammans med kakaosmöret eller den vita chokladen.
- Vispa ner sötin.
- Rör sedan ner alla övriga ingredienser tills det blir en jämn smet.
- Smörj en springform, cirka 23 cm i diameter.
- Häll i smeten och låt kakan stå till sig i 5–10 minuter.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt kakan svalna.
- Toppa gärna med lite färska svarta vinbär vid servering.
Smaklig glutenfri saffranskaka med vit choklad – vegan!