Idag kom jag på den geniala idén att koka tofu för att sedan griljera den för att skapa en vegansk julskinka. Jag kokade först ett block med fast ekologisk tofu i vatten tillsammans med kryddpepparkorn, salt, lagerblad, lök och morot. Sedan griljerade jag den och garnerade med nejlikor. Dock drog den inte åt sig så mycket smak av kokprocess, så jag valde att använda en färdigrökt tofu istället som har mer smak.
Receptet på griljerad tofu / vegansk julskinka är glutenfritt, äggfritt, och veganskt / växtbaserat.
Vete i produkten blir glutenfri under fermentering.
Recept på vegansk julskinka – griljerad tofu – gott på julbordet
Ingredienser
- 2 paket alspånsrökt tofu
Griljering
- 3 msk senap
- 1 msk kokosgrädde eller annan växtbaserad grädde
- 2 msk agavesirap
- 1 tsk malen ingefära
- 0,5 tsk kanel
- 1 msk pofiber
Garnering
- pofiber
- hela torkade nejlikor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
- Rör ihop griljeringen.
- Bred ut blandningen ovan och runt om hela tofun.
- Strö över lite pofiber och stick ner nejlikor på toppen.
- Griljera i 10–15 min. Skär julskinkan i skivor och servera.
Smaklig vegansk julskinka / griljerad tofu.