Mitt hemliga recept på Chiabollar – raw food bollar med choklad och lakrits blir nu offentligt även på min blogg och youtube kanal – rawfood, glutenfritt, mjölkfritt – vegan.
Vill du baka riktigt goda raw food bollar (liknar seg och god tryffel) så ska du prova detta recept. Noggrant framtaget och testat av mig och mina kära testpersoner (vänner och familj) som sagt sitt tills bollarna uppnått perfektion i smakbalans och konsistens.
Bollarna har smak av choklad, vanilj och en touch av lakrits.
Recept på chiabollar – raw food bollar lakrits och choklad – glutenfritt
Ingredienser
- 1 dl sötmandlar (50 g)
- 1,5 dl soltorkade dadlar
- 1 msk pumpakärnor
- 1,5 msk kallpressad kokosolja
- 2,5 msk kakao
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk lakritspulver
- 1 tsk yaconsirap eller 0,5 tsk agavesirap
- 1 krm flingsalt
- 1-1,5 msk vatten
Till rullning
- chiafrön
Instruktioner
- Kärna ur dadlarna om de har kärnor eller kontrollera så att de är urkärnade.
- Mixa alla ingredienser (utom chiafröna) tills degen far runt som en stor seg klump i matberedaren. Tillsätt en aning mer vatten om det behövs.
- Forma till 6-12 bollar och rulla dem sedan i chiafrön.
- Låt stå i kylen i minst 2-3 timmar innan servering för bästa resultat, gärna längre.
Video
Yaconsirap har en naturligt söt smak som påminner om karamell. Den utvinns från yacon-roten som växer i de peruanska Anderna. Växten – som kan bli närmare två meter – har odlats i generationer och gav redan inkaindianerna naturlig sötma. Påverkar inte blodsockret. Rik på antioxidanter
Smakliga raw food bollar!