Det är enkelt att göra hemmagjort veganskt pålägg som exempelvis smör eller ost. Här kommer ett tips på ett gott och krämigt sojasmör som går snabbt att mixa ihop.
Bre gärna på brödet eller ät som tillbehör till maten.
Recept på veganskt pålägg – krämigt och gott sojasmör
Ingredienser
- 230 g sojabönor (avrunna)
- 3 msk olivolja eller rapsolja (eller ta lite av varje)
- 1 nypa havssalt
Instruktioner
- Skölj sojabönorna om du har köpt färdigkokta. I annat fall måste de blötläggas och kokas först.
- Mixa sojabönor och olja till ett smör i exempelvis en matberedare.
- Rör eller mixa i lite havssalt efter smak.
- Förvara i en glasskål- eller låda med lock i kylen.
Smakligt veganskt pålägg – krämigt sojasmör.
Om sojabönan och fullvärdigt protein
Sojabönan är rik på protein, det är även ett vegetabiliskt fullvärdigt protein och är därför mycket populärt bland vegetarianer och veganer, eller den som bara vill minska sitt intag av animalisk mat.
Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Dessa aminosyror är byggstenarna för protein och kan inte produceras av kroppen själv. Det finns 20 olika aminosyror, varav elva kan kroppen producera, medan de resterande nio, så kallade essentiella aminosyror måste intas via kosten.
För att få i sig alla aminosyror bör man variera sina proteinkällor. Äter man mestadels växtbaserad kost är det extra viktigt att man ser till att mixa olika proteiner från växtriket då enbart några få råvaror innehåller fullvärdigt protein, så som exempelvis sojabönan.
Tips på mer veganskt pålägg
Hemmagjort Veganskt Smör – Enkelt Och Bra Recept
Veganskt smör med avokado – Två Varianter Avokadosmör
Tips på ett goda veganska och glutenfria rödbetsfrallor
Glutenfria Rödbetsfrallor – Mjölkfria och Nyttiga – Bra Recept