Det är enkelt att göra hemmagjort veganskt pålägg som exempelvis smör eller ost. Här kommer ett tips på ett gott och krämigt sojasmör som går snabbt att mixa ihop.

Bre gärna på brödet eller ät som tillbehör till maten.

En skål med veganskt pålägg, krämigt sojasmör som står på en turkos fåtölj.

Recept på veganskt pålägg – krämigt och gott sojasmör

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 1 skål

Ingredienser
  

  • 230 g sojabönor (avrunna)
  • 3 msk olivolja eller rapsolja (eller ta lite av varje)
  • 1 nypa havssalt

Instruktioner
 

  • Skölj sojabönorna om du har köpt färdigkokta. I annat fall måste de blötläggas och kokas först.
  • Mixa sojabönor och olja till ett smör i exempelvis en matberedare.
  • Rör eller mixa i lite havssalt efter smak.
  • Förvara i en glasskål- eller låda med lock i kylen.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smakligt veganskt pålägg – krämigt sojasmör.

Om sojabönan och fullvärdigt protein

Sojabönan är rik på protein, det är även ett vegetabiliskt fullvärdigt protein och är därför mycket populärt bland vegetarianer och veganer, eller den som bara vill minska sitt intag av animalisk mat.

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Dessa aminosyror är byggstenarna för protein och kan inte produceras av kroppen själv. Det finns 20 olika aminosyror, varav elva kan kroppen producera, medan de resterande nio, så kallade essentiella aminosyror måste intas via kosten.

För att få i sig alla aminosyror bör man variera sina proteinkällor. Äter man mestadels växtbaserad kost är det extra viktigt att man ser till att mixa olika proteiner från växtriket då enbart några få råvaror innehåller fullvärdigt protein, så som exempelvis sojabönan.

Tips på mer veganskt pålägg

Hemmagjort Veganskt Smör – Enkelt Och Bra Recept

Veganskt smör med avokado – Två Varianter Avokadosmör

Tips på ett goda veganska och glutenfria rödbetsfrallor

Glutenfria Rödbetsfrallor – Mjölkfria och Nyttiga – Bra Recept