Det kan sitta fint med en Janssons frestelse / Svampjansson som bufférätt på julbordet, eller varför inte som vickning. Rätten passar även bra att servera vid påsken. Inspirationen till att ta fram denna rätt fick jag till mig då en vän bjöd på en liknande variant för någon vecka sedan.
Dessutom kan man göra egna chips av potatisskalen vilket är ett bra sätt att ta vara på hela rotfrukten.
Här kommer receptet på denna enkla och goda veganska Janssons frestelse som passar perfekt att servera både vid jul eller påsk.
Recept på vegansk janssons frestelse – även kallad svampjansson
Ingredienser
- 0,5-1 l färska trattkantareller (eller 4 dl frysta)
- 2 st. medelstora gula lökar
- 2 msk kokosolja eller olivolja
- 10 st. medelstora potatisar (av skalen kan man göra potatischips)
- 2 msk hackad gräslök
- 5 dl havregrädde
- 2 dl vegansk ost (riven)
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Stek upp svampen lätt i oljan. Salta och peppra.
- Hacka löken och stek den på svag värme.
- Tvätta, skölj, skala och skär potatisen i strimlor eller grovriv den. (Potatisskalet kan du ugnsrostade med lite olja och salt och äta som chips.)
- Smörj en ugnssäker form med kokosolja och lägg i hälften av potatisen.
- Blanda ihop havregrädden med hälften av den rivna osten och salta och peppra lätt. Häll den i formen och strö riven ost över.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 1 timme.
- Känn med en sticka att potatisen är klar.
Smaklig Janssons frestelse / Svampjansson.
Gott tillbehör
Julens rödkålssallad med äpple och russin
Glutenfritt Vörtbröd – Julbröd Med Russin – Vegan
Se även detta goda julrecept
Grönkålspaj Med Cheddar Och Valnötter – Glutenfri Paj – Vegan