Vegansk mat och tillbehör

Hälsotallrik med ljummen rödbetshummus

Hälsotallrik med ljummen rödbetshummus, maskrosblad och andra grönsaker.

Jag har länge tänkt att jag ska börja plocka mer grönt ute i den vilda naturen under vår och sommar. För en tid sedan plockades nässlor och då gjordes en otroligt god nässelsoppa med sherry. Se recept på nässelsoppan här.

Och idag var det dags för maskrosblad. Gick ut på förmiddagen och skördade de finaste jag hittade att äta till lunch. 😉 Mer färskt än så kan det ju inte bli. Några nyfikna människor stannade till och undrade vad jag letade efter. – Maskrosblad sa jag. – Ha ha sådana har jag massor på tomten fick jag till svar… Ät dom istället för att bara slänga dom sa jag – Ja hmm det kanske man kan göra..

Sköljde och tvättade dem noga då det bor mycket kaniner och hundar i området. 😉

Sedan lagades en fantastiskt god rödbetshummus och det blev hälsotallrik här till lunch. Hälsotallriken bestod av rödbetshummus (se recept nedan), maskrosblad, avokado, valnötter, rivna morötter, alfalfagroddar, lättkokt broccoli och satsumas. Till det dracks rödbetsvatten (nedkyld/svalnat osaltat vatten från kokta rödbetor)

Maskrosbladen var ganska beska i smaken så jag funderar på att servera dem med en marinad nästa gång, det kan nog bli gott. Eller så vänjer man sig. 🙂

Hälsotallrik med ljummen rödbetshummus, maskrosblad och andra grönsaker.

Recept på ljummen rödbetshummus

Ingredienser

4 PORTIONER

  • 1 paket kikärtor eko (ca 230 g avrunna)
  • 3 msk olivolja eko
  • 1 tsk spiskummin eko
  • 1 msk tahini eko (sesampasta)
  • 2 vitlöksklyftor eko
  • 0,25-0,5 citron eko (saften)
  • 1 nypa salt eko
  • 1 knivsudd svartpeppar eko
  • 1 rödbeta eko
  • 1- 1,5 msk kokvatten från rödbetan
Hälsotallrik med ljummen rödbetshummus, maskrosblad och andra grönsaker.

Gör såhär

  1. Skär bort fula kanter och tärna upp rödbetan. Koka i ca 10 minuter. Häll av och spara kokvattnet.
  2. Häll av kikärtsspadet och spara till ett recept med kikärtsspad (Kan exempelvis vispas upp och användas som ersättning till ägg). Skölj kikärtorna och låt rinna av.
  3. Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan.
  4. Tillsätt pressad vitlök, spiskummin, tahini, salt och peppar och mixa vidare.
  5. Mixa sedan ner den kokta rödbetan och ca 1-1,5 msk av rödbetsvattnet. Smaka av med saft från citron.
  6. Låt resten av rödbetsvattnet svalna och drick som måltidsdryck. Förvaras i en glasflaska i kylen.

Smaklig hummus!

Fler recept med rödbetor

Glutenfria scones med rödbetor – veganska och goda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...