Växtbaserad / Vegansk mat och tillbehör

Sötpotatissoppa Med Kokosmjölk Och Asiatiska Kryddor

Två skålar med sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor visade uppifrån.

Ett enkelt och gott recept på sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor. Vad går väl upp mot en varm rykande soppa när det är lite kallt och ruggigt eller regnigt ute? Det hör till. 

Sötpotatis är egentligen ingen potatis, det är en ört. Fördelen med sötpotatis är att den är C- och E-vitaminrik, innehåller antioxidanter samt även betakaroten och mineraler som koppar och järn.

Gott och mättande att toppa sötpotatissoppan med kan vara valfritt protein men något jag kan rekommendera är ugnsbakade och marinerade kikärtor. Kokta kikärtor innehåller 6 g protein per 100 g och de är även fyllda med andra näringsämnen och även de är en bra källa till fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Två skålar med sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor visade uppifrån.

Recept på sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor

5 från 1 röst
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 600 g sötpotatis
  • 5 dl grönsaksbuljong (5 dl grönsaksbuljong = 1 tärning)
  • 500 ml kokosmjölk
  • 0,5-1 st. lime (saften)

Kryddning

  • 1 msk rapsolja
  • 3 msk riven färsk ingefära (3 msk färsk ingefära går att byta ut till 1,5 tsk mald ingefära)
  • 0,5 st. hackad röd chili  (eller efter smak)
  • 1-2 msk citrongräs  (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk mald koriander (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk kokossocker
  • 0,5 tsk yaconsirap eller agavesirap
  • salt och svartpeppar

Dekoration

  • färsk koriander

Instruktioner
 

  • Skär bort fula kanter på sötpotatisen och dela sedan upp den i tärningar.
  • Koka tills sötpotatisen är mjuk (cirka 10-15 minuter).
  • Häll av vattnet och mixa sedan sötpotatisen med kokosmjölken till en slät kräm.
  • Koka upp buljongtärningen i 5 dl vatten.
  • Mixa sedan lite i taget av buljongen med sötpotatisblandningen.
  • Blanda i saften från limen.

Kryddning och dekoration

  • Fräs upp kryddningen med oljan.
  • Blanda i kryddblandningen i soppan och låt puttra under omrörning i cirka 5-10 minuter på svag värme.
  • Smaka av soppan med salt och peppar och tillsätt mer kryddor om det behövs.
  • Dekorera med färsk koriander.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smaklig sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor.

Två skålar med sötpotatissoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor toppade med färsk koriander.

Fler recept på soppa

Gazpacho med bönor – vegan

Linssoppa med tomat och timjan – vegan

Rostad krämig pumpasoppa med ingefära, kokos och chili – vegan

Gott bröd till soppan

Tekakor – Bra Recept – Kalljästa och Glutenfria

Glutenfria Scones – Bananscones – Bra Recept- Vegan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet





Du kanske också gillar...