Vegansk mat och tillbehör

Rostad krämig pumpasoppa med ingefära, kokos och chili – vegan

På hösten är det alltid gott att avnjuta en god soppa och vad passar bättre just nu än en härlig butternut pumpasoppa. Dessutom närmar sig halloween med stormande steg. Detta recept på rostad krämig pumpasoppa får en härlig smak av både ingefära, kokos, vitlök och chili. Förutom fruktköttet i en pumpa kan kärnornas rostas och ätas.

Butternut pumpa kan skördas sent och lagras länge. Om de förvaras på rätt sätt klarar den sig in i april och i butikerna hittar man skandinaviskodlad butternut in i februari. Pumpor är ett mycket bra miljöval under hösten och vintern.

Receptet är helvegetariskt/veganskt, mjölkfritt, laktosfritt, glutenfritt, nötfritt och äggfritt.

Smaklig soppa!

Recept på rostad krämig pumpasoppa med ingefära, kokos och chili – vegan

Ingredienser

4 portioner

1 stor butternutpumpa
1 gul lök eko
2 vilöksklyftor eko
1 msk olivolja eko
1 tsk ingefära eko
0,5 tsk paprikakrydda eko
1 krm gurkmeja eko (om man vill)
chiliflakes eko (efter smak)
salt eko
5 dl vatten
1,5 msk veggiebuljong eko
1,5 msk saft från en färsk citron eko
2 dl krämig kokosmjölk utan tillsatser

Topping
Krämig kokosmjölk utan tillsatser
Färsk persilja eller koriander eko

Ett fat med gul pumpasoppa med en ros och en liten pumpa bredvid.

Gör såhär

Sätt ugnen på 225 grader. Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna (spara dessa – går att rosta) Skala och skär pumpan i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka löken. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och salta. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter. Häll över allt i en stor kastrull och tillsätt vatten, pressad vitlök, veggiebuljongen, kokosmjölken samt kryddorna. Koka upp. Tag sedan av från plattan och mixa slätt. Tillsätt pressad citron och smaka av kryddningen. Toppa gärna varje fat med lite krämig kokosmjölk och färsk persilja eller koriander. Skapa ett fint mönster med hjälp av baksidan av en sked eller gaffel.

Servera gärna ihop med svarta bönor lätt uppfrästa i olivolja med lite salt och färsk timjan eller annan passande ört.

En god skiva gluenfritt bröd kan också passa bra till pumpasoppan. Se alla mina glutenfria bröd här och välj ett du helst vill baka.

Några jag kan rekommendera till soppan är:

Smaklig rostad pumpasoppa!

Ett fat med gul pumpasoppa med en ros och en liten pumpa bredvid.
Ett fat med gul pumpasoppa med en ros och en liten pumpa bredvid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...