På hösten är det alltid gott att avnjuta en god soppa och vad passar bättre just nu än en härlig vegansk pumpasoppa. Dessutom närmar sig halloween med stormande steg. Detta recept på rostad krämig pumpasoppa får en härlig smak av både ingefära, kokos, vitlök och chili. Förutom fruktköttet i en pumpa kan kärnornas rostas och ätas.
Butternut pumpa kan skördas sent och lagras länge. Om de förvaras på rätt sätt klarar den sig in i april och i butikerna hittar man skandinaviskodlad butternut in i februari. Pumpor är ett mycket bra miljöval under hösten och vintern.
Recept på vegansk pumpasoppa är mjölkfritt, laktosfritt, glutenfritt, nötfritt och äggfritt.
Recept på rostad krämig pumpasoppa med ingefära, kokos och chili – vegansk
Ingredienser
- 1 st. stor butternutpumpa
- 1 st. gul lök
- 2 st. vitöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 tsk ingefära
- 0,5 tsk paprikakrydda
- 1 krm gurkmeja (om man vill)
- 0,5 krm chiliflakes (eller efter smak)
- salt
- 5 dl vatten
- 1,5 msk veggiebuljong
- 1,5 msk saft från en färsk citron
- 2 dl krämig kokosmjölk
Topping
- krämig kokosmjölk
- färsk persilja eller koriander
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna (spara dessa – de går också att torka och rosta)
- Skala och skär pumpan i 2 cm stora bitar.
- Skala och finhacka löken.
- Lägg pumpan och löken på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över olivoljan och salta.
- Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Häll över allt i en stor kastrull och tillsätt vatten, pressad vitlök, veggiebuljongen, kokosmjölken samt kryddorna.
- Låt koka upp och ta sedan av från plattan och mixa slätt.
- Tillsätt pressad citron och smaka av kryddningen.
- Toppa gärna varje fat med lite krämig kokosmjölk och färsk persilja eller koriander vid servering. Skapa ett fint mönster med hjälp av baksidan av en sked eller gaffel.
Servera gärna ihop med svarta bönor lätt uppfrästa i olivolja med lite salt och färsk timjan eller annan passande ört.
En god skiva gluenfritt bröd kan också passa bra till pumpasoppan. Se alla mina glutenfria bröd här och välj ett du helst vill baka.
Glutenfritt bröd kan rekommendera till soppan
- majsbröd, ett enkelt och härligt bröd med neutrala smaker.
- kalljästa tekakor på havre som är så fluffiga och goda.
- scones med banan kan vara att föredra, ett väldigt populärt och omtyckt bröd.
Smaklig rostad vegansk pumpasoppa.