JULREA i Webshopen! Prenumeranter får extra 10% rabatt!
Till webshopen!
Vegansk Mat Och Tillbehör

Nässelsoppa Med Sherry – Veganskt Och Glutenfritt Recept

En slev som häller upp en vegansk och glutenfri nässelsoppa med sherry i en skål.

Tänk att det kan bli så gott med sådant man plockat själv i naturen. Idag hittades nässlor i en backe så det var bara att gå hem och hämta handskar och sax för att plocka för att sedan laga detta goda nässelsoppa recept med sherry.

De brändes rejält redan nu (fast de inte hunnit bli så stora) så man får vara lite försiktig. Det fick bli att ta på tjocka vinterhandskar, för det var det som fanns till hands.

För att förvälla nässlorna gör man på följande vis. (Detta gjordes fast nässelsoppa receptet tillagades direkt, men det är också bra om man vill frysa ner dem till en annan gång.)

Gör såhär för att förvälla nässlorna (räknat på cirka 1 liter nässlor):

1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna. Använd handskar.

2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en gaffel eller slev. Häll sedan av vattnet med ett durkslag.

3. Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull med lätt saltat vatten.

4. Lägg ner nässlorna och koka i cirka 1 minut.

5. För att behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten. Låt kallna en stund och häll sedan över igen med ett durkslag. Skölj med kallt vatten.

6. Krama ur nästan allt vatten ur nässlorna och de är nu klara att användas.

7. Nu kan du antingen frysa in nässlorna, gärna i knytnävsstora portioner så blir de lättare att använda sedan. Eller så använder du nässlorna direkt till exempelvis nässelsoppa. Se recept nedan.

En slev som häller upp en vegansk och glutenfri nässelsoppa med sherry i en skål.

Recept på nässelsoppa med sherry – veganskt och glutenfritt recept

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 2 dl nyplockade späda nässlor
  • 1 l vatten
  • salt
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk ljust bovetemjöl 
  • 2 msk veggiebuljong
  • 1 dl krämig kokosmjölk
  • 2-3 msk sherry (om man vill)

Instruktioner
 

  • Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar. Du kan även förvälla dom innan (se hur man gör detta i texten ovan).
  • Koka upp hälften av vattnet och salta lite.
  • Lägg i nässlorna och koka cirka 5 minuter.
  • Sila av kokvattnet och spar vattnet.
  • Mixa nässlorna fint med en handmixer.
  • Fräs olivolja och bovetemjöl i en kastrull och späd sedan med nässelspadet.
  • Tillsätt buljongen och späd med resten av vattnet. Koka i några minuter.
  • Tillsätt nässlorna och kokosmjölken.
  • Smaka av soppan med sherry och salt.
  • Servera gärna med ett nybakat bröd.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Hoppas ni gillar detta goda nässelsoppa recept.

Vegansk och glutenfri nässelsoppa med sherry i en skål.
Nässlor ligger i ett durkslag och ska förvällas till en vegansk och glutenfri nässelsoppa med sherry.
Nyplockade vilda nässlor.
Nässlor ligger i blöt innan tillagning av en vegansk och glutenfri nässelsoppa med sherry.
Nässlorna läggs i kallt vatten för att behålla den gröna färgen bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet