Detta är en härlig glutenfri toscakaka med päron som är så otroligt god. Har alltid älskat toscatårta och nu känns det extra bra att kunna äta en mer hälsosam och vegansk variant.
Jag har nu jobbat intensivt med en ny kakbok vilket är väldigt roligt!
Alla recept i kakboken är växtbaserade, glutenfria och utan vitt socker. Blandade recept med vanlig bakning, eatclean, rawfood och gräddat. Det kommer finnas recept med och utan nötter.
Hoppas ni också ska gilla denna fina kaka!
Receptet på den glutenfria toscakakan är veganskt / helvegetariskt / växtbaserat, och därmed mjölkfritt, äggfritt. Det är även sockerfritt.
Recept på glutenfri toscakaka med päron – toscatårta – vegansk och sockerfri
Ingredienser
- 2 st. päron
- 1 msk färsk citronsaft (samt lite rivet skal efter smak)
- 100 g veganskt smör, mjölkfritt margarin
- 2 dl glutenfri havregrädde
- 1,5 dl sötin
- 1,5 dl rismjöl eller rårismjöl
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1 tsk fiberhusk/psylliumhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljpulver
- 5 tsk kardemumma
Toscatäcke
- 50 g mjölkfritt margarin
- 2 dl mandelspån
- 1 tsk agavesirap eller yaconsirap
- 1 msk glutenfri havregrädde
- 1 msk mandelmjöl
- 2 msk sötin
Till formen
- kokosolja eller veganskt smör, mjölkfritt margarin
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och kärna ut päronen. Skär upp dem i klyftor.
- Riv lite skal på citronen och pressa ut 1 msk saft. Blanda päronbitarna med citronsaften.
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Vispa ihop margarinet med havregrädde och sötin.
- Tillsätt citronskal efter smak och rör runt.
- Blanda sedan ner resterande ingredienser och rör runt till en jämn smet.
- Smörj en form med löstagbar kant, (20 cm i diametern).
- Placera smeten i formen, vänd ner päronbitarna försiktigt och låt kakan stå i 10 minuter.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
- Gör under tiden i ordning toscan.
- Smält margarinet i en kastrull och blanda ihop med alla ingredienser.
- Rör runt och låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen och placera försiktigt ut toscan jämt över kakan.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Lossa kakan från formen och låt svalna helt innan servering, gärna i kylskåp.
Smaklig glutenfri toscakaka med päron!
Fler recept på veganskt glutenfritt fikabröd
Glutenfria Kärleksmums – Mockarutor – Underbara Vegan | Healthcreator.se
Saffranskaka – Rawfood – Magiskt God Och Bra
Glutenfri Sockerkaka – Sockerfri Och Vegansk | Healthcreator.se
Jag bytte ut rismjöl mot glutenfria havregryn som jag mixade med handmixer. Päron kakan blev seg och oerhörd god med vaniljglass till. Den fick också vara i ugnen 10 min längre så fick den mera färg och blev mera knäckig.
Hej Anne, Men vad roligt att höra och vilka fina tips! Ska testa nästa gång att ha kakan längre i ugnen! Ha en superfin dag!