Glutenfria kanelbullar med glasyr blir riktigt gott och bakas på samma vis som klassiska kanelbullar.
Dessa bullar är bakade på glutenfritt vis och receptet är även sockerfritt (utan vitt socker) och växtbaserat / veganskt och med andra ord både mjölk och äggfritt.
Glutenfria kanelbullar med glasyr – bra recept – vegan
Ingredienser
- 75 g veganskt smör, mjölkfritt margarin
- 2,5 dl glutenfri havredryck eller sojadryck
- 25 g jäst
- 1 dl sötin eller kokossocker
- 1 dl majsmjöl
- 2 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1,25 dl durramjöl
- 0,75 dl pofiber
- 1 msk fiberhusk / psylliumhusk
- 1 tsk xantangummi (kan uteslutas)
- 1 tsk kardemumma
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
Fyllning
- 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
- 0,75 dl sötin eller kokossocker
- 0,5 dl kanel
Glasyr
- 1 msk sesamfrön
- 1 msk sötin eller kokossocker
- 1 tsk agavesirap eller yaconsirap
- 25 gram smält mjölkfritt margarin
Instruktioner
- Smält margarinet, häll i soja- eller havredrycken och värm till fingervarmt (ca 37 grader).
- Häll över i en bunke och smula ner jästen så att den löses upp.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke.
- Rör sedan ner mjölblandningen lite i taget till en jämn smet. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
- Jäs under bakduk i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla ett bakbord. Knåda degen lätt och dela i två delar.
- Kavla försiktigt ut degen.
- Låt margarinet mjukna lite och bred sedan ut det över degen och fördela sötinet och kanelen över, alternativt rör ihop fyllningen till en smet och bre på allt samtidigt.
- Rulla försiktigt ihop till en rulle och skär i 10 bitar. Gör likadant med den andra delen.
- Lägg bullarna i formar och låt jäsa under bakduk i 20 minuter till.
- Rör ihop glasyren och pensla på.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 6–8 minuter.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smakliga glutenfria kanelbullar med glasyr.