När du vill göra en god hemmagjord glass så ska du prova detta recept. En riktigt god glass med vanilj och kolasmak, gjord på krämig kokosmölk – vegansk och mjölkfri.
Glassen är sötad med kokossocker som har ett lägre GI än vanligt socker, är oraffinerat och har mer fibrer och protein än vanligt socker. Om man vill ha glassen mindre söt går det bra att minska mängden koksosocker i receptet. Det är dock kokossockret som ger kolasmaken till glassen.
Den hemmagjorda glassen går även att smaksätta ytterligare, exempelvis med lite lakritspulver, kakao eller blåbär.
Recept på hemmagjord glass – vanilj och kolasmak – mjölkfri vegan
Ingredienser
- 400 ml krämig kokosmjölk
- 0,5 dl kokossocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 knivsudd salt
- 0,5 msk kokosolja
- några doppar saft från färsk citron
Instruktioner
- Koka upp kokossockret med hälften av kokosmjölken någon minut under omrörning tills sockret löst upp sig.
- Låt svalna och sedan kallna helt i kylen (ca 1,5 timme).
- Vispa sedan ihop med alla övriga ingredienser, mixa in kokosoljan med en stavmixer om det behövs.
- Placera glassen i en glasskål med lock.
- Ställ in i frysen cirka 4 timmar eller längre och rör om i glassen 1 gång i timmen första 2 timmarna så att det inte blir för mycket iskristaller.
- Förvaras i frysen. Tas fram i god tid innan den ska ätas för att tina upp.
Servering
- Servera gärna glassen tillsammans med färsk frukt eller bär och eventuellt lite hackade nötter.
Video
Smaklig hemmagjord glass med vanilj och kolasmak.
Supergod glass och väldigt enkel att göra! Mina gäster blev imponerade! ?