Vegansk mat och tillbehör

Julskinka – Vegan, vegetarisk och Paleo – glutenfri

En bricka med vegansk julskinka.

I år har jag gjort en egen julskinka som är vegan, vegetarisk, paleo och glutenfri. Har letat runt lite efter en vegansk och glutenfri julskinka men inte hittat någon med den kombinationen.

Jag har förövrigt börjat smygstarta min veganvecka nu, måste komma in i det mer. Men veckan som helvegan blir nog först efter jul ändå.

Prova gärna mitt recept nedan, det var enkelt och smakade gott. Servera gärna tillsammans med Healthcreators Julbröd vegan.

Recept på Julskinka – Vegan, vegetarisk, paleo och glutenfri

Ca 14 skivor

Ingredienser:

Skinkan:

200 g sojaprotein soja färs (här användes anamma svensk vego)
4 dl pofiber
0,5 dl fiberhusk
3 dl vatten
2 msk ekologisk tomatpuré
1 ekologisk vitlöksklyfta
1 tsk ekologiskt lökpulver
1/2 tsk himalayasalt
3/4 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 tsk ekologisk paprikapulver
1 tsk ekologisk svartpeppar
2 msk ekologisk rapsolja
1 msk ekologisk agavesirap

Buljongen

7 dl vatten
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 tsk ekologisk svartpeppar
1 dl ekologiska krossade tomater

Griljering:

1 msk ekologisk kokosmjölk
3 msk ekologisk stark senap
2 msk ekologisk agavesirap
1 tsk ekologisk malen ingefära
1/2 tsk ekologisk kanel
1/2 tsk malen ekologisk kardemumma
1,5 msk pofiber

Vegan julskinka deg
Vegan julskinka form
Julskinka vegan tillagning
Julskinka vegan griljering

Gör såhär:

  1. Blanda pofiber och fiberhusk i en bunke för sig.
  2. Placera alla övriga ingredienserna i en mixer eller hushållsmaskin. Mixa ingredienserna tills du får en jämn fin smet.
  3. Blanda ner de blöta ingredienserna i pofiber och fiberhusk blandningen och rör om med en trägaffel tills allt är väl blandat.
  4. Forma sedan ihop degen till en fast fin form. Låt degen sedan vila i 10 minuter.
  5. Blanda under tiden ingredienserna till buljongen i en kastrull som kan täcka skinkan.
  6. Linda in/placera degen i en silduk – eller annan textil som du kan koka skinka i.
  7. Koka upp buljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt skinkan sjuda på svag värme i ca 2 timmar. Vattnet skall vara så varm att det ångar men ej koka kraftigt. Du känner att skinkan fått en ordentlig fasthet när den är klar.
  8. Lyft upp skinkan och låt den svalna.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Rör samman alla ingredienser till griljeringen utom pofiber. Bre blandningen över skinkan så att skinkan blir täckt. (Obs! För mig blev det lite griljering över, det använde jag att bre skinkbitarna med i efterhand istället för bara senap.)
  11. Pudra med pofiber.
  12. Griljera i mitten av ugnen på 225 g i 10 minuter tills skinkan fått fin färg.
  13. Garnera med kryddnejlikor.

Servera gärna tillsammans med Healthcreators Julbröd som är både vegan och glutenfritt och med lite senap på till jul. Smaklig måltid! 🙂

Innehåller ca 90 kcal per bit varav 13g kolhydrater, 4g fett och 3g protein.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...