Detta goda recept på glutenfritt vörtbröd – julbröd är även veganskt, laktosfritt, mjölkfritt, mejerifritt och äggfritt.
Ingredienser i brödet är bl.a. avokado, blandade bönor och aprikos. Riktigt gott och saftigt julbröd.
Recept på glutenfritt vörtbröd – julbröd med bönor och aprikos – vegan
Ingredienser
- 230 g avrunna blandade bönor (exempelvis kidneybönor, stora vita bönor och kikärtor)
- 1 dl rapsolja eller olivolja
- 0,5 st. mogen avokado
Chiaäggen
- 2 msk chiafrön
- 0,5 dl kokosmjölk
Torra ingredienser
- 0,5 dl teffkorn
- 1,5 dl mandelmjöl eller hela mandlar
- 2 msk fiberhusk / psylliumhusk
- 2 tsk bikarbonat
- 60 g russin eller torkad aprikos
- 0,5 tsk anis
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk malda nejlikor
- 0,5 tsk ingefära
- 0,5 tsk malda pomeransskal
- 0,5 tsk salt
- 4 msk solroskärnor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda kokosmjölken och chiafröna i en bunke för sig, (kallas chiaägg) och låt jäsa i 30 minuter.
- Skölj bönorna och mixa dem tillsammans med den halva avokadon i exempelvis en matberedare.
- Mixa i alla övriga ingredienserna i (utom solroskärnorna som ska användas till topping eller blandas i på slutet).
- Lägg över degen i en bytta och blanda i de grovhackade aprikoserna eller russinen samt solroskärnorna. Knåda lite för hand.
- Lägg bakplåtspapper i en brödform eller smörj med kokosolja. Fördela ut degen jämt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna.
Servera gärna tillsammans med Healthcreators julskinka – vegan eller griljerad kålrot.
Smakligt glutenfritt vörtbröd.
Fler recept på glutenfritt bröd
Glutenfritt Bönbröd Med Avokado – Bra Recept
Glutenfria grötscones med aprikos – mjölkfria och vegan
Glutenfritt Morotsbröd Med Sötpotatis – Vegan
Glutenfritt Sötpotatisbröd Med Smak Av Kanel – Vegan
Glutenfritt Bröd – Bra Recept – Formfranska Med Äpple Och Solroskärnor