Detta goda recept på glutenfritt vörtbröd – julbröd är även veganskt, laktosfritt, mjölkfritt, mejerifritt och äggfritt. Det är så gott och enkelt att göra hemmagjord kryddblandning istället för att köpa färdig.
Ingredienser i brödet är bl.a. avokado, blandade bönor och aprikos. Riktigt gott och saftigt julbröd.
Recept på glutenfritt vörtbröd – julbröd med bönor och aprikos – vegan
Ingredienser
- 230 g avrunna blandade bönor (exempelvis kidneybönor, stora vita bönor och kikärtor)
- 1 dl rapsolja eller olivolja
- 0,5 st. mogen avokado
Chiaäggen
- 2 msk chiafrön
- 0,5 dl kokosmjölk
Torra ingredienser
- 0,5 dl teffkorn
- 1,5 dl mandelmjöl eller hela mandlar
- 2 msk fiberhusk / psylliumhusk
- 2 tsk bikarbonat
- 60 g russin eller torkad aprikos
- 0,5 tsk anis
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk malda nejlikor
- 0,5 tsk ingefära
- 0,5 tsk malda pomeransskal
- 0,5 tsk salt
- 4 msk solroskärnor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda kokosmjölken och chiafröna i en bunke för sig, (kallas chiaägg) och låt jäsa i 30 minuter.
- Skölj bönorna och mixa dem tillsammans med den halva avokadon i exempelvis en matberedare.
- Mixa i alla övriga ingredienserna i (utom solroskärnorna som ska användas till topping eller blandas i på slutet).
- Lägg över degen i en bytta och blanda i de grovhackade aprikoserna eller russinen samt solroskärnorna. Knåda lite för hand.
- Lägg bakplåtspapper i en brödform eller smörj med kokosolja. Fördela ut degen jämt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna.
Servera gärna tillsammans med Healthcreators Vegansk Julskinka På Sojafärs eller Griljerad kålrot.
Smakligt glutenfritt vörtbröd.
Fler recept på glutenfritt bröd
Glutenfritt Bönbröd Med Avokado – Bra Recept
Glutenfria grötscones med aprikos – mjölkfria och vegan
Glutenfritt Morotsbröd Med Sötpotatis – Vegan
Glutenfritt Sötpotatisbröd Med Smak Av Kanel – Vegan
Glutenfritt Bröd – Bra Recept – Formfranska Med Äpple Och Solroskärnor