När du vill äta en lättlagad och god glutenfri pizza – då ska du prova detta veganska recept. Här toppad med skogschampinjoner, oliver och med en hemmagjord tomatsås.
Gott att ha till är ju såklart även en pizzasallad och recept till en sådan finns också längre ner.
Receptet är på glutenfri pizza med hemmagjord tomatsås är veganskt, växtbaserat och glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt och laktosfritt.
Recept på glutenfri pizza med hemmagjord tomatsås – vegansk
Ingredienser
- 3 dl vatten
- 1 msk olivolja
- 1 msk fiberhusk, psylliumhusk
- 2 dl teffmjöl (går att byta ut till rismjöl)
- 1,5 dl bovetemjöl
- 0,5 tsk salt
Tomatsås
- 4 st. medelstora tomater (går bra att byta ut till ett halvt paket krossade tomater).
- 4 tsk torkad oregano
- 2 tsk olivolja
- 1-2 st. vitlöksklyftor (pressade)
- 1 tsk agavesirap eller yaconsirap (om man vill)
- salt och svartpeppar
Topping
- färska champinjoner (skivade)
- oliver
- lök
- vegansk ost (för hemmagjord vegansk ost, se recept här)
- färsk ruccola
- färsk basilika, oregano eller annan örtkrydda
Instruktioner
- Rör ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ner vatten och olivolja till en deg.
- Låt degen stå kylt i minst 15 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram degen och knåda den lätt.
- Baka ut till en stor rund pizza eller 2 mindre på en plåt med bakplåtspapper.
- Använd lite mer mjöl på händerna när du plattar ut.
- Förgrädda i cirka 12 minuter.
Tomatsåsen
- Skölj, torka av och skiva upp tomaterna i mindre bitar.
- Mixa tillsammans med alla övriga ingredienser till tomatsåsen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Låt såsen rinna av med en fin sil i en bunke så den inte blir så vattning. (Om ni använder krossade tomater istället för färska tomater behöver det inte rinna av).
- Snurra runt, tippa och slå lätt med silen i luften så går det fortare.
- Spara vätskan i kylen och drick som shots vid ett annat tillfälle.
Topping
- Ta ut pizzan, fördela ut tomatsåsen jämt och lägg på valfri topping.
- Om man vill kan man ringla på lite mer olivolja. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.
- Lägg på de färska örterna och salladen först när pizzan är färdiggräddad.
Servera gärna med en pizzasallad
Ingen pizza utan pizzasallad. Släng även gärna ihop en enkel pizzasallad till måltiden.
Pizzasallad
400 g strimlad vitkål
0,5 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
(några droppar från färskpressad citron)
Strimla vitkålen om den inte är färdigstrimlad. Blanda den finstrimlade vitkålen med olivolja och äppelcidervinäger. Smaka av med salt och peppar. För att mjuka upp vitkålen en aning kan man knåda in ingredienserna med händerna. Ha i några droppar färskpressad citron också om man vill.
Smaklig glutenfri pizza med hemmagjord tomatsås.