Varför inte unna sig nyttiga semlor detta år?
Semmeldagen eller fettisdagen som den också kallas till ära – här kommer ett recept på riktigt nyttiga semlor som är både glutenfria, sockerfria, mjölkfria, eatclean och vegan / växtbaserade.
Om man upplever att det blir för mycket fyllning kan man spara en del av fyllningen och äta vid ett annat tillfälle, till havregrynsgröten kanske eller som fyllning i någon annan bakelse.
Att baka glutenfritt fikabröd är lättare än man tror. Så sätt igång nu och testa detta goda recept.
Detta recept är bakat med dadlar istället för socker vilket blir väldigt gott.
Även den hemmagjorda mandelmassan är lagad med dadlar!
Recept på glutenfria semlor – veganska goda och nyttiga
Ingredienser
Bullarna
- 2 st. psylliumhuskägg Blanda ihop 2 tsk psylliumhusk med 2 dl vatten, låt stå och svälla i 10 minuter.
- 4 dl mandelmjöl
- 1,5-2 dl rismjöl eller rårismjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 30 g urkärnade torkade dadlar
- 1 nypa salt
Mandelmassa
- 1,5 dl mandelmjöl
- 60 g urkärnade torkade dadlar
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 2 tsk vatten
- Inkråmet från bullarna
Grädde
- 1 burk/paket vispbar växtbaserad grädde (om man väljer kokosgrädde så brukar vissa sorter av de på burk gå att vispa om man bara använder den hårda delen) i annat fall använd den krämiga på paket.
- 2 tsk kokossocker
- 1 krm vaniljpulver
Topping
- kokosflingor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop fiberhuskäggen och låt svälla i 10 minuter.
- Kontrollera att dadlarna är urkärnade. Mixa dadlar ihop med alla torra ingredienser till bullarna till ett mjöl i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt fiberhuskäggen och mixa vidare till en deg.
- Forma till 4 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (degen kan vara lite kladdig men det är som det ska vara).
- Låt stå och svälla i 10 minuter.
- Grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
- Ta ut bullarna och låt svalna under en bakduk.
- Mixa ihop mandelmassan.
- Gröp ur inkråmet ur bullarna, genom att skära ut en trekant som du sedan sparar som topp.
- Mixa ihop inkråmet med mandelmassan.
- Fyll bullarna med mandelmassan och spritsa sedan med uppvispad grädde.
- Toppa med locket och lite kokosflingor.
Smakliga veganska och glutenfria semlor!
Vill du baka fler goda recept med mandelmjöl kan jag starkt rekommendera detta goda recept på Glutenfria scones med banan.
Fler tips på fikabröd
15 bästa recepten med dadlar
Glutenfri Kladdkaka – Choklad – Bästa receptet – Veganskt
Kardemummakakor Med Dadlar – Glutenfria – Bra Energi
Recept På Mazariner Med Saffran – Glutenfria Vegan
Glutenfri Toscakaka Med Päron – Toscatårta – Vegansk Och Sockerfri
Saffranskaka – Rawfood – Magiskt God Och Bra
Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se
Cheesecake Bakelser Med Blåbär – Rawfood – Bra Recept
Enkelt recept och väldigt goda!
Vad glad jag blir att du gillar receptet!
Testat flertalet recept på veganska semlor tidigare, men dessa slår samtliga! Verkligen goda! Tack!!
Men åh vad glad jag blir att du gillar semlorna så mycket! 😀
Supergoda! Tack för ännu ett magiskt recept!
Men åh vad glad jag blir att du gillar semlorna så mycket! 😀