JULREA i Webshopen! Prenumeranter får extra 10% rabatt!
Till webshopen!
Fika, Dessert Och Godis

Glutenfria Semlor – Veganska Goda och Nyttiga

Glutenfria veganska semor på ett fat.

Varför inte unna sig nyttiga semlor detta år?

Semmeldagen eller fettisdagen som den också kallas till ära – här kommer ett recept på riktigt nyttiga semlor som är både glutenfria, sockerfria, mjölkfria, eatclean och vegan / växtbaserade.

Om man upplever att det blir för mycket fyllning kan man spara en del av fyllningen och äta vid ett annat tillfälle, till havregrynsgröten kanske eller som fyllning i någon annan bakelse.

Att baka glutenfritt fikabröd är lättare än man tror. Så sätt igång nu och testa detta goda recept. 

Detta recept är bakat med dadlar istället för socker vilket blir väldigt gott. 

Även den hemmagjorda mandelmassan är lagad med dadlar!

Glutenfria veganska semor på ett fat.

Recept på glutenfria semlor – veganska goda och nyttiga

5 från 3 röst
Total tid 1 timme
Måltid Vegansk fika, dessert och godis
Portioner 4 semlor

Ingredienser
  

Bullarna

  • 2 st. psylliumhuskägg Blanda ihop 2 tsk psylliumhusk med 2 dl vatten, låt stå och svälla i 10 minuter.
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,5-2 dl rismjöl eller rårismjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 30 g urkärnade torkade dadlar 
  • 1 nypa salt 

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl 
  • 60 g urkärnade torkade dadlar 
  • 1 msk kallpressad kokosolja 
  • 2 tsk vatten
  • Inkråmet från bullarna

Grädde

  • 1 burk/paket vispbar växtbaserad grädde (om man väljer kokosgrädde så brukar vissa sorter av de på burk gå att vispa om man bara använder den hårda delen) i annat fall använd den krämiga på paket.
  • 2 tsk kokossocker
  • 1 krm vaniljpulver

Topping

  • kokosflingor

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop fiberhuskäggen och låt svälla i 10 minuter.
  • Kontrollera att dadlarna är urkärnade. Mixa dadlar ihop med alla torra ingredienser till bullarna till ett mjöl i en matberedare eller mixer.
  • Tillsätt fiberhuskäggen och mixa vidare till en deg.
  • Forma till 4 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (degen kan vara lite kladdig men det är som det ska vara).
  • Låt stå och svälla i 10 minuter.
  • Grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
  • Ta ut bullarna och låt svalna under en bakduk.
  • Mixa ihop mandelmassan.
  • Gröp ur inkråmet ur bullarna, genom att skära ut en trekant som du sedan sparar som topp.
  • Mixa ihop inkråmet med mandelmassan.
  • Fyll bullarna med mandelmassan och spritsa sedan med uppvispad grädde.
  • Toppa med locket och lite kokosflingor.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smakliga veganska och glutenfria semlor!

Vill du baka fler goda recept med mandelmjöl kan jag starkt rekommendera detta goda recept på Glutenfria scones med banan.

Glutenfria veganska semlor på ett fat.

Fler tips på fikabröd

15 bästa recepten med dadlar

Glutenfri Kladdkaka – Choklad – Bästa receptet – Veganskt

Kardemummakakor Med Dadlar – Glutenfria – Bra Energi

Recept På Mazariner Med Saffran – Glutenfria Vegan

Glutenfri Toscakaka Med Päron – Toscatårta – Vegansk Och Sockerfri

Saffranskaka – Rawfood – Magiskt God Och Bra

Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se

Cheesecake Bakelser Med Blåbär – Rawfood – Bra Recept

6 Comments

5 från 3 röster (1 betyg utan Kommentar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet