Vegansk ost är ett enkelt recept att göra hemma, bara att koka ihop och ställa kylt.
I detta recept används agar agar för att få osten till en hyvelbar konsistens. Agar agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin.
Receptet är helvegetariskt/veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt och man kan göra både kokosost, havreost eller en mix av båda.
Recept på hemmagjord vegansk ost – glutenfri med agar agar
Ingredienser
- 400 ml kokosmjölk eller havredryck (eller ta hälften hälften)
- 1 tsk agar agar pulver (Agar-agar är framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och används som ett veganskt alternativ istället för gelatin).
- 0,75 dl rismjöl eller bovetemjöl
- 1 tsk bjäst
- 1 msk rapsolja eller olivolja
- 1-1,5 tsk salt
- 1 st. vitlöksklyfta (eller valfri kryddning)
Instruktioner
- Koka ihop kokosmjölk/havredryck och agar agar enligt beskrivning på agar agar förpackningen. Det kan vara olika mängd till vätskan för olika typer av agar agar.
- Blanda ihop övriga ingredienser i en skål till en grynig massa.
- Blanda i den gryniga massan och rör snabbt ihop till en jämn smet.
- Häll direkt över i en liten hög form klädd med bakplåtspapper.
- Ställ kylt i några timmar (cirka 2 timmar).
- Osten går även bra att smälta på varma mackor eller pizza exempelvis.
- Förvaras i kylskåp.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smaklig vegansk ost.