Idag vill jag dela med mig av ett recept på en underbart god och krämig linsgryta. Kryddblandningen ger rätten en fantastisk smakupplevelse som jag tror att du kommer att älska! Grytan innehåller bland annat röda linser, tomat och ingefära tillsammans med en härlig mix av kryddor.
Grunden för den fylliga smaken är koriander, spiskummin och kanel – men saknar du någon av de andra kryddorna i receptet går det lika bra ändå. Denna gryta är både enkel att laga och passar perfekt för en värmande och mättande måltid.
Vill du lägga till något fräscht som kontrast till grytans värme? Prova att servera den med råriven blomkål som blandas med en liten skvätt olivolja, en gnutta gurkmeja (bara lite för att inte överta smaken), flingsalt och lite rivet limeskal. Det blir ett härligt och fräscht tillbehör som lyfter rätten ytterligare.
Föredrar du något mer klassiskt? Servera grytan med ris, korn, pasta eller potatis – valet är ditt!
Jag hoppas att du ska njuta lika mycket av denna smakrika gryta som jag gör.
Lycka till och låt köket fyllas av härliga dofter!
Receptet är mjölkfritt, glutenfritt och veganskt.

Recept på linsgryta med tomat och ingefära – vegan
Ingredienser
- 1 st. gul lök eller salladslök (hackad)
- 2 st. stjälkar bladselleri (skivade) (kan uteslutas)
- 2 st. normalstora morötter (skivade)
- 2 st. vitlöksklyftor (pressade)
- 2 msk rapsolja- eller olivolja
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk mald koriander
- 0,5 tsk spiskummin
- 1 krm kanel
- 1 krm kryddnejlika (mald)
- 1 krm gurkmeja
- 1 krm kardemumma
- 1 krm chili
- 4 dl röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 msk veggiebuljong (1 msk motsvarar 1 grönsaksbuljongtärning)
- 2 dl vatten
- färsk lime eller citron
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Fräs lök, morötter, selleri och vitlök i oljan i några minuter.
- Rör ner ingefära, koriander, spiskummin och kanel.
- Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, buljong och vatten.
- Låt det koka på svag värme under lock i ca 25 minuter. Rör om regelbundet och se till att koka på svag värme så att inte kokosmjölken bränner fast.
- Smaka av med salt, peppar, lime- eller citronjuice och valfria övriga kryddor.
- Servera gärna med kokt quinoa, råriven blomkål eller kokt råris och en blandad sallad.
Smaklig linsgryta.
