Detta är en jättegod risotto utan ost. Om man vill ha lite ostsmak kan man strö på lite bjäst på toppen när man serverar som jag har gjort i detta recept.
Man kan också toppa med lite hemmagjort veganskt parmesanströ. Receptet på det hittar ni längre ner i följande recept: Vegansk Bolgonese – Blomkål Och Valnötter – köttfärssås Med Parmesanströ.
Risotto vegan innehåller även goda och nyttiga ingredienser som skogschampinjoner, grönkål och mandel och är helt vegansk.
Man kan välja om man vill laga med grönkålen i själva rätten eller om man serverar den vid sidan av. Då kan man istället bara fräsa upp den i lite olivolja och salt i en annan panna.
Recept på risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan
Ingredienser
- 7 dl grönsaksbuljong
- 1 st. stor scharlottenlök
- 3 stjälkar grönkål
- 250 g skogschampinjoner
- 4 dl risottoris
- 2-3 msk olivolja
- 3 dl vitt vin eller matlagningsvin
- salt och svartpeppar
Topping
- 1 dl mandel
- 1 msk bjäst (eller efter smak)
Instruktioner
- Skala och hacka löken.
- Skölj alla grönsaker. Skär bort grönkålsbladen från stjälkarna och skär dem och stjälkarna i bitar.
- Skär även upp champinjonerna i bitar och grovhacka mandeln.
- Värm buljongen i en kastrull.
- Bryn lök, grönkålsblad, stjälkar, champinjoner och ris i olivolja i 2-3 minuter. (Om man hellre vill kan man servera grönkålsbladen vid sidan om. I sådana fall fräser man bara upp den i lite olivolja och en gnutta salt i en annan panna.)
- Häll på vin eller matlagningsvin och låt koka in.
- Slå på 1/3 del av buljongen och låt koka in något under omrörning.
- Späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process tar ungefär 20-30 minuter. Krydda med lite svartpeppar och salta vid behov.
- Lägg upp i tallrikar och toppa med lite bjäst eller hemmagjord parmesanströ och hackad mandel.
Servera gärna med en grön sallad och röd paprika eller tomat.
Smaklig risotto vegan!
Ett annat tips på en god risotto vegan
Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio
Fler tips på goda rätter med vegansk mat
Pytt I Panna Med Trattkantareller Och Timjan – Vegan
Vegobullar Med Spagetti Och Tomatsås – Italiensk Glutenfri Mat
Krämig Pastasås Med Kantareller – Kantarellsås – Vegan
Vegansk bolgonese – blomkål och valnötter med hemmagjort parmesanströ
Glutenfria Piroger Med Svart Trumpetsvamp Och Spenat