Att göra en vegansk bolognese, köttfärssås på ugnsbakad blomkål och valnötter blir väldigt gott. Blanda ihop det med mixade eller krossade tomater, hackad lök och kryddor så är det i stort sett klart.
Denna maträtt gör sig väldigt bra tillsammans med bönspagetti eller linsspagetti men du kan såklart välja den pasta som passar dig. Att göra ett hemmagjort veganskt parmesanströ till kan jag verkligen rekommendera. Det håller länge om det förvaras i en glasburk med lock och kan sedan strö på lite diverse rätter framöver.
Ströt är gjort på en bas av rostade solroskärnor och får sin ostiga smak av bjästflingor som ger ett naturligt innehåll av B-vitaminer.
Vilket underbart väder idag igen. Så glad jag var uppe i ottan idag och därför snart redan är klar med dagens recept. Sedan kan jag njuta av vädret mitt på dagen och fortsätta jobba igen lite senare på eftermiddagen. Det är detta jag älskar mest med att vara egenföretagare. Att styra sin egen tid och sitt liv. Att kunna välja att spendera lite tid med någon man bryr sig om en vanlig onsdagseftermiddag eller att välja att ta vara på vädret en lång torsdagslunch. Att jobba när det passar in helt enkelt. Och att välja sitt arbete varje dag – just bara för att det känns meningsfullt och viktigt.
Håll tillgodo med receptet på vegansk köttfärssås och hoppas det ska smaka! Om ni blir nyfikna på att få fler av mina recept samlade så finns även detta recept med i min senaste kokbok ”Vegansk vardagsmat – eat clean” som du kan läsa mer om här.
Recept på vegansk bolognese -blomkål och valnötter – köttfärssås med parmesanströ
Ingredienser
Vegansk bolognese på blomkål och valnötter
- 300 g blomkål
- 60 g valnötter
- 1 st. gul lök
- 1-2 st. vitlöksklyfta
- 1 st. morot
- 700 g tomater (cirka 7-8 st.)
- 2 tsk torkad oregano
- 1-2 tsk tamari (glutenfri soja)
- 1-2 tsk veggiebuljong
- 1 msk olivolja
- 1 tsk agavesirap
- salt och svartpeppar
Topping
- 0,5 st. kruka basilika
- parmesanströ (se recept)
Tillbehör
- 4 prt. bönspagetti
Hemmagjort parmesanströ
- 2 dl solroskärnor
- 0,5 dl bjästflingor
- 0,5 tsk lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5-1 tsk flingsalt eller havsalt
Instruktioner
Vegansk bolognese på blomkål och valnötter
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa blomkål, valnötter, pressad vitlök, salt och peppar till en grynig massa i en matberedare och bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Ugnsbaka i 20 minuter.
- Finhacka löken och skiva moroten.
- Värm en stekpanna med olivolja och fräs lök och morötter.
- Häll sedan över i en kastrull.
- Mixa tomaterna i en matberedare och rör sedan ner i kastrullen med lök och morötter.
- Krydda med veggiebuljong, tamari, oregano, agavesirap, salt och peppar.
- Låt puttra i några minuter.
- Rör sedan ner den ugnsbakad blomkålen och valnötterna och smaka av kryddningen.
- Servera bolognesen med linsspagetti, färsk basilika och en sallad. Toppa gärna med vegansk hemmagjort parmesanströ.
Hemmagjort parmesanströ
- Rosta solroskärnorna i en torr panna.
- Låt svalna.
- Mixa ihop alla ingredienser till ett fint strö och förvara i en glasburk med lock.
Smaklig måltid!