Att plocka mer grönt ute i den vilda naturen under vår och sommar är en bra idé . Bara man vet vad man plockar så att det är ätbart och inte fridlyst. För en tid sedan plockades nässlor och då gjordes en otroligt god nässelsoppa med sherry. Se recept på nässelsoppan här. Idag tänkte jag laga en rödbetshummus med nyttig sallad.

Till denna måltid plockades maskrosblad. Gick ut på förmiddagen och skördade de finaste man kunde hitta. Mer färskt än så kan det ju inte bli. Några nyfikna människor stannade till och undrade vad jag letade efter. – Maskrosblad sa jag. – Ha ha sådana har jag massor på tomten fick jag till svar. – Ät dom istället för att bara slänga dom sa jag – Ja hmm det kanske man kan göra.

När jag plockat maskrosorna sköljde och tvättade dem noga då det bor mycket kaniner och hundar i området.

Sedan lagades en fantastiskt god hummus och det blev en nyttig sallad till lunch. P.S Maskrosbladen var ganska beska i smaken.

Ett fat med ljummen rödbetshummus med en nyttig och bra sallad.

Recept på ljummen rödbetshummus med nyttig och bra sallad

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 pkt färdigkokta kikärtor (1 paket = 230 g avrunna)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk tahini
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1-2 msk saft från färsk citron
  • 1 nypa salt
  • 1 knivsudd svartpeppar
  • 1 st. rödbeta
  • 1-1,5 msk kokvatten från rödbetan

Instruktioner
 

  • Skär bort fula kanter och tärna upp rödbetan. Koka i cirka 10 minuter i osaltat vatten. Häll av och spara kokvattnet.
  • Häll av kikärtsspadet och spara till ett recept med kikärtsspad (Kan exempelvis vispas upp och användas som ersättning till ägg). Skölj kikärtorna och låt rinna av.
  • Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan.
  • Tillsätt pressad vitlök, spiskummin, tahini, salt och peppar och mixa vidare.
  • Mixa sedan ner den kokta rödbetan och cirka 1-1,5 msk av rödbetsvattnet. Smaka av med saft från citron.
  • Låt resten av rödbetsvattnet svalna och drick som måltidsdryck. Förvaras i en glasflaska i kylen.

Servera med en nyttig sallad

  • Salladen i exemplet består av maskrosblad, avokado, valnötter, rivna morötter, alfalfagroddar, lättkokt broccoli och satsumas. Till det dracks rödbetsvatten (nedkyld/svalnat osaltat vatten från kokta rödbetor).
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smaklig rödbetshummus med en nyttig sallad.

Ett fat med ljummen rödbetshummus med en nyttig och bra sallad visad uppifrån.
En härlig rödbetshummus med en nyttig sallad.

Fler recept med rödbetor

Glutenfria scones med rödbetor – veganska och goda

Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio

Glutenfritt Rödbetsbröd Med Valnötter – Bra Recept