Vegansk mat och tillbehör

2 nyttiga och goda måltidssallader

Två skålar med måltidssallader med bland annat spenat och grönkål.

Hej alla matälskare,

Har ni inte bestämt vilka sallader ni ska servera till midsommar än? Kanske dessa eller någon av dessa kan passa. Salladerna passar bra att servera tillsammans med en maträtt eller som del av en buffé.

Här kommer 2 stycken tips på goda och nyttiga måltidssallader. En på bland annat lättfräst grönkål, kålrabbi, vitlök och granatäpplekärnor och en annan på mörkgröna blad, sockerärtor, apelsin och valnötter.

Grönkål och vitaminer
Visste ni att 100 gram grönkål innehåller 160 procent av det rekommenderade intaget av C-vitamin. Det innehåller också mycket av vitaminerna A och E, samt en hel del järn.

Spenat och vitaminer
Spenat innehåller järn men även oxalater som gör det svårare för kroppen att ta upp järn. För att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten bör man därför samtidigt äta någonting C-vitaminrikt som hjälper kroppen att ta upp järnet. Både paprika och apelsin innehåller mycket C-vitamin, speciellt paprikan. Spenat innehåller dessutom A-vitamin liksom C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. 

Recept på sallad med lättfräst grönkål med vitlök och granatäpplekärnor

Ingredienser
4 portioner

80 g kålrabbi eko
100 g grönkål eko
60 g vitkål eko
1 msk olivolja eko
1 vitlöksklyfta eko (pressad)
2 msk pumpakärnor eko
1 nypa salt eko
0,5 granatäpple (kärnorna)

Skölj alla grönsaker. Råriv kålrabbi. Skär upp grönkålsbladen i mindre bitar och skiva upp stjälkarna. Strimla vitkålen. Fräs vitkål och grönkål samt stjälkarna lätt med vitlök i olivolja i ca 5 minuter. Rör om samtidigt. Ta sedan ur blandningen ur pannan och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt. Salladen är god att servera som tillbehör till en måltid, exempelvis till en currygryta.

Recept på sallad med mörkgröna blad och apelsin

Ingredienser
4 portioner

65 g mache/spenat eller andra mörkgröna blad eko
60 g sockerärtor eko
1 tomat eko
0,5 gul paprika eko
1,5 dl valnötter eko
0,5 apelsin eko
1 tsk olivolja eko

Skölj alla grönsaker. Skiva upp tomaten och skär apelsinen i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och toppa med lite olivolja. Salladen är god att servera ihop med en måltid.

Hoppas det ska smaka!

Två skålar med måltidssallader med bland annat spenat och grönkål.

Se tips på en annan rätt som innehåller kålrabbi
Kålrabbi Och Jordnötssmör – Välsmakande Bra Barnmat 8 månaders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Du kanske också gillar...