Recept på ljuvligt goda glutenfria och veganska chokladmuffins med valnötter och rosa frosting, som blir extra fylliga av avokado och krämig kokosmjölk.
Muffins bakade på bland annat dadlar, avokado, kokosmjölk och mandel, javisst är det möjligt. Och gott blir det också! Choklad- och avokado muffins med valnötter är både glutenfria och veganska och utan vitt socker. Sötade med dadlar och en skvätt yacon- eller agavesirap. Receptet på chokladmuffins finns även med i min kakbok Fika eatclean vegan.
För att göra muffinsarna mer festliga kan man toppa dem med en rosa frosting / glasyr. Men det gör man som man vill. Glasyren är gjord på bland annat kokosolja och rödbetspulver och är bara att vispa ihop. Tänk då på att låta muffinsarna svalna helt innan ni lägger på glasyren, annars smälter den nämligen.
Hoppas ni gillar dessa chokladmuffins! Lämna gärna en kommentar.
Obs! Muffinsarna innehåller väldigt mycket energi/kalorier så det räcker med att äta en.
Receptet är helvegetariskt / veganskt, laktosfritt, äggfritt, mjölkfritt, glutenfritt och utan vitt socker.
Recept på chokladmuffins med valnötter och rosa frosting – glutenfria och vegan
Ingredienser
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl rårismjöl eller fullkornsrismjöl (går också att använda rismjöl eller bovetemjöl)
- 1,5 dl torkade dadlar
- 2,5 msk kakao
- 1 tsk fiberhusk / psylliumhusk
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 1 msk chiafrön
- 1 st. avokado (cirka 100 g skalad)
- 2 msk yaconsirap eller agavesirap raw
- 2,5 dl krämig kokosmjölk
- 1 msk olivolja
Till formarna
- kokosolja
Topping
- 1 dl naturella valnötter
- 3 msk kakaonibs
Glasyr (om man vill)
- 1,5 dl kokosolja
- 2 msk yaconsirap eller agavesirap raw
- 2 tsk glutenfri havredryck eller sojadryck
- 0,5-1 tsk rödbetspulver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Se till att dadlarna är urkärnade.
- Mixa alla torra ingredienser till ett fint mjöl i en matberedare eller mixer.
- Tillsätt sedan avokado, yaconsirap eller agavesirap, kokosmjölk och olivolja. Mixa vidare till en smet.
- Smörj 8 muffinsformar (här används en muffinsplåt). Placera ut degen jämt fördelat i formarna med hjälp av exempelvis en sked.
- Låt svälla i 10 minuter.
- Tryck ner grovt hackade valnötter och toppa med kakaonibs. Man kan också toppa kakaonibsen ovanpå glasyren om man väljer att göra den. Se beskrivning längre ner.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
- Låt svalna.
Glasyr (om man vill)
- Vispa ihop glasyren till en smet och spritsa på muffinsarna när de har svalnat helt. Strö på lite kakaonibs och låt stelna i kylen i cirka 30 minuter.
Smakliga chokladmuffins med valnötter och rosa frosting!
Fler recept med choklad
Chokladmousse På Avokado Och Banan – Rawfood Vegan
Chokladfudge Med Svarta Bönor Och Pistagenötter – Vegan
Vegansk Tårta Choklad – Bra Recept – Raw – Chokladtårta