Tänk att det kan bli så gott med sådant man plockat själv i naturen. Idag hittades nässlor i en backe så det var bara att gå hem och hämta handskar och sax för att plocka för att sedan laga detta goda nässelsoppa recept med sherry.
De brändes rejält redan nu (fast de inte hunnit bli så stora) så man får vara lite försiktig. Det fick bli att ta på tjocka vinterhandskar, för det var det som fanns till hands.
För att förvälla nässlorna gör man på följande vis. (Detta gjordes fast nässelsoppa receptet tillagades direkt, men det är också bra om man vill frysa ner dem till en annan gång.)
Gör såhär för att förvälla nässlorna (räknat på cirka 1 liter nässlor):
1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna. Använd handskar.
2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en gaffel eller slev. Häll sedan av vattnet med ett durkslag.
3. Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull med lätt saltat vatten.
4. Lägg ner nässlorna och koka i cirka 1 minut.
5. För att behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten. Låt kallna en stund och häll sedan över igen med ett durkslag. Skölj med kallt vatten.
6. Krama ur nästan allt vatten ur nässlorna och de är nu klara att användas.
7. Nu kan du antingen frysa in nässlorna, gärna i knytnävsstora portioner så blir de lättare att använda sedan. Eller så använder du nässlorna direkt till exempelvis nässelsoppa. Se recept nedan.
Recept på nässelsoppa med sherry – veganskt och glutenfritt recept
Ingredienser
- 2 dl nyplockade späda nässlor
- 1 l vatten
- salt
- 1 msk olivolja
- 3 msk ljust bovetemjöl
- 2 msk veggiebuljong
- 1 dl krämig kokosmjölk
- 2-3 msk sherry (om man vill)
Instruktioner
- Skölj nässlorna noga, ta bort rötter och grova delar. Du kan även förvälla dom innan (se hur man gör detta i texten ovan).
- Koka upp hälften av vattnet och salta lite.
- Lägg i nässlorna och koka cirka 5 minuter.
- Sila av kokvattnet och spar vattnet.
- Mixa nässlorna fint med en handmixer.
- Fräs olivolja och bovetemjöl i en kastrull och späd sedan med nässelspadet.
- Tillsätt buljongen och späd med resten av vattnet. Koka i några minuter.
- Tillsätt nässlorna och kokosmjölken.
- Smaka av soppan med sherry och salt.
- Servera gärna med ett nybakat bröd.
Hoppas ni gillar detta goda nässelsoppa recept.