Ett underbart gott recept där vegansk och glutenfri falafel serveras tillsammans med frästa grönsaker och en enkel kall vitlökssås.
Falafel eller falaffel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Egentligen ska bollarna friteras, men i detta recept är de ofriterade. Istället steks de försiktigt.
Bollarna är traditionellt sett oftast gjorda på kikärtor, lök, färsk persilja och/eller korianderblad och kryddor. Rätten är vanlig som en av smårätterna i buffé eller mezetallrik.
I detta recept servers den glutenfria falafeln med grönsaker och en god sås, se förslag längre ner i inlägget.
Receptet är veganskt / växtbaserat, glutenfritt, vetefritt och äggfritt.
Recept på falafel med vitlökssås – glutenfritt och veganskt
Ingredienser
- 380 g färdigkokta kikärtor (230 g avrunna)
- 1 st. medelstor sötpotatis
- 1 dl mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 st. vitlöksklyfta
- 0,5 st. gul lök eller silverlök
- 1 st. chiaägg 1 chiaägg = 0,5 dl kokosgrädde och 1 msk chiafrön
- 1 kruka koriander
- 0,5-1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk kardemumma
Till stekning
- 2-3 msk rapsolja eller kokosolja
Instruktioner
- Blanda ihop chiaägget och låt stå och svälla i 10 minuter.
- Skölj kikärtorna och grönsaker.
- Skala och dela upp lök, sötpotatis, koriander och vitlök i mindre bitar.
- Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller liknande.
- Rulla till bullar (cirka 20 bullar)
- Stek falafeln gyllenbruna på relativt svag värme.
Servering
- Servera falafeln gärna tillsammans med lite frästa grönsaker, exempelvis paprika, haricots verts och rödlök samt en uppvispad vitlökssås på sojagrädde, vitlöksklyfta och lite pressad citron och salt.
Smaklig veganskt och glutenfri falafel!
Fler recept med sötpotatis
Sötpotatismos – Bra Barnmat Till En 6 Månaders
Bananmuffins Med Sötpotatis – Barnmat 8 Månaders
Grillad Aubergine Med Vitlöksdressing Och Rabarberchutney
Marinerade Bönor Med Bakad Sötpotatis Och Avokadokräm
Glutenfritt sötpotatisbröd med smak av kanel – vegan
Vegansk Sötpotatissallad Med Dijon Och Äpple