Detta underbara recept på glutenfri jordgubbstårta blir verkligen gott.
Tårtan är även sockerfri, vegansk och nötfri. Den är gjord på bland annat kikärtsspad s.k aquafaba, havre- eller durramjöl och pofiber. Smaken av kikärtor slår inte igenom alls och tårtan blir verkligen god. Fyllning 2 och toppingen kan man ändra eller blanda hur man vill med exempelvis banan, päron, hallon eller blåbär.
Det passar perfekt att arbeta fram recept till en ny kak- och bakbok nu när man ska ha kalas hemma. Mycket gott att bjuda på och receptet på denna goda glutenfri jordgubbstårta är en av dem.
Recept på glutenfri jordgubbstårta – bra recept – sockerfri och vegansk
Ingredienser
Botten
- 2 dl kikärtsspad
- 1,5 dl sötin
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 1,5 dl glutenfritt havremjöl eller durramjöl
- 1 dl pofiber
- 1 tsk fiberhusk/psylliumhusk
- 1 tsk bikarbonat
Fyllning 1 Vaniljkräm
- 1,5 dl vispbar växtbaserad glutenfri
- 0,5 msk majsmjöl
- 1,5 tsk sötin
- 1 tsk vaniljpulver
Fyllning 2
- färska skivade jordgubbar
Garnering
- 1 pkt vispbar växtbaserad glutenfri grädde
- 0,5 tsk sötin
- färska jordgubbar
Dekoration (om man vill)
- färsk citronmeliss eller mynta
Instruktioner
Botten
- Vispa kikärtsspad, sötin, salt och vaniljpulver till en marängsmet med en elvisp. Vispa tills kikärtsmarängen blir fluffig och tills bunken kan vändas upp och ned utan att marängen rör sig. Detta kan ta mellan ca 5–10 minuter lite beroende på hur effektiv vispen är.
- Blanda ihop alla övriga ingredienser till botten i en bunke.
- Rör försiktigt ner mjölblandningen i kikärtsmarängen med en slickepott till en jämn smet, behåll så mycket luft som möjligt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en 20 cm springform med löstagbar kant och fördela smeten jämt med en slickepott.
- Låt kakan stå till sig i 10 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
- Låt kakan svalna under bakduk och ta sedan loss kanterna på formen och låt kakan kallna helt i kylskåp.
- Skär kakan i 2 delar. Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd en stekspade för att lyfta. Lägg den understa delen på ett serveringsfat.
Fyllning 1 Vaniljkräm
- Vispa alla ingredienser till vaniljkrämen till en fluffig grädde och bred på den understa delen.
- Skölj och snoppa av jordgubbarna till både fyllningen och garneringen.
- Skiva jordgubbarna till fyllningen. Välj ut och lägg undan de finaste till garneringen.
- Fördela sedan ut de skivade jordgubbarna jämt över vaniljkrämen.
- Lägg på den översta delen av botten.
Fyllning 2 och garnering
- Vispa grädden fluffig med sötin. Ställ in i kylen en stund.
- Bred på grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en ännu snyggare tårta.
- Fördela jordgubbarna ovanpå.
Dekoration
- Dekorera med lite citronmeliss eller mynta om man vill.
Smaklig glutenfri jordgubbstårta.
Tips på mer veganskt och glutenfritt fikabröd
Saffranskaka – Rawfood – Magiskt God Och Bra
Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se