Ett nyttigt och gott tips på vegansk julskinka att servera på julbordet. Griljerad sötpotatis är mycket gott att avnjuta tillsammans med hembakat julbröd och lite extra senap.
Om det blir kvar av griljeringen kan detta sparas och ha som extra tillbehör.
Receptet är växtbaserat, veganskt, glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt och laktosfritt.
Recept på vegansk julskinka gjord på griljerad sötpotatis – glutenfri
Ingredienser
- 1 st. stor sötpotatis (så jämn i formen som möjligt)
- 0,5 msk buljong
- 5 kryddpepparkorn
- salt
Griljering
- 0,5 dl senap
- 1 msk yaconsirap eller agavesirap
- 1 msk bovetemjöl
- 3 msk kokosmjölk eller havredryck
- pofiber (istället för ströbröd)
Instruktioner
- Skala sötpotatisen och koka upp tillsammans med rikligt med vatten (så det täcker sötpotatisen och mer), salt, buljong och några kryddpepparkorn.
- Låt småkoka tills den är mjuk rakt igenom. Detta brukar ta cirka 50 minuter.
- Låt sötpotatisen svalna med spadet i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg sötpotatisen i en ugnssäker form.
- Blanda ihop senap, yacon- eller agavesirap, bovetemjöl och kokosmjölk eller havredryck.
- Bred på blandningen över sötpotatisen och strö på lite pofiber.
- Griljera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills den har fått en gyllene färg.
Servering
- Servera gärna på en bit hembakat julbröd och med lite extra senap eller det som blir kvar av griljeringen.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!
Smaklig vegansk julskinka.
Visste du att sötpotatisen inte är en potatis, det är en ört?
Fler recept med sötpotatis
Sötpotatismos – Bra Barnmat Till En 6 Månaders
Glutenfritt Sötpotatisbröd Med Smak Av Kanel – Vegan