Vegansk Mat Och Tillbehör

Grillad Aubergine Med Vitlöksdressing Och Rabarberchutney

Ett fat med grillad aubergine med vitlöksdressing, sötpotatis och rabarberchutney.

Grillad aubergine (även kallad äggplanta) blir riktigt gott. I detta recept serverat med en god basilika och vitlöksdressing, sötpotatis och rabarberchutney. Det finns så många goda grönsaker att grilla, vitkål, spetskål, blomkål, paprika, majs osv.

Avbeskning (om man vill)
Aubergine kan ha en besk smak som kan mildras genom att man häller på ett rikligt lager med salt på de uppskurna skivorna. De får sedan vila cirka 20 minuter varefter man sköljer bort saltet innan tillagning. I dag är den oftast inte lika besk som den var förr i tiden, så detta steg bestämmer man själv om man vill göra eller inte.

Smakerna gifter sig
Smakerna av basilika, rabarber, agave, ingefära och vitlök gifter sig bra tillsammans. Även hummusen som serverades till (och som innehåller spiskummin) fungerade väldigt bra till smakmässigt. Hummusen gör även att rätten blir väldigt mättande.

Receptet är veganskt / helvegetariskt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och utan vitt socker.

Ett fat med grillad aubergine med vitlöksdressing, sötpotatis och rabarberchutney.

Recept på grillad aubergine med vitlöksdressing och rabarberchutney

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st. medelstor aubergine
  • 1 st. medelstor sötpotatis
  • olivolja
  • salt

Vitlöksdressing med basilika

  • 2 msk olivolja
  • 1 st. vitlöksklyfta (pressad)
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 st. citron (saft och rivet skal) (efter smak)
  • 10 st basilikablad  (efter smak)

Rabarberchutney

  • 100 g rabarber
  • 3 msk agavesirap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk ingefära

Instruktioner
 

Vitlöksdressing med basilika

  • Rör ihop olivoljan med pressad vitlök, saft från citron och lite rivet citronskal, salt, peppar och hackad basilika.
  • Ställ åt sidan.

Rabarberchutney

  • Väg upp och skiva sedan upp rabarbern i mindre bitar.
  • Lägg i en panna eller kastrull tillsammans med agavesirap, äppelcidervinäger, ingefära och salt. 
  • Koka eller fräs upp på lätt på svag värme tills rabarbern är mjuk (cirka 20 minuter). 
  • Rör om då och då. 
  • Mosa och blanda ihop med en gaffel till den konsistens som föredras.

Grillad aubergine och sötpotatis

  • Skär auberginen i skivor på längden (cirka 1 cm tjocka).
  • Om man vill avbeska: Salta på bägge sidor och lägg skivorna på hushållspapper i cirka 20 minuter. Skölj sedan skivorna med vatten och torka av med en handduk.
  • Skär ett rutmönster i snittytan.
  • Klyfta upp sötpotatisen och placera den samt auberginen på ett bakplåtspapper.
  • Ringla över lite olivolja, salta lätt och grilla på 225 grader i cirka 20 minuter eller tills de känns klara och har fått lite färg. Vänd några gånger. 
  • Det går även bra att grilla på en vanlig grill. Då kan man förkoka sötpotatisen i cirka 10 minuter. Pensla då på lite olja och salta innan grillning. 
  • Lägg upp direkt på tallrikar. Pensla på den kalla dressingen ovanpå auberginens rutmönster.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Servera gärna rätten ihop med en hemmagjord hummus.

Smaklig måltid.

Ett fat med grillad aubergine med vitlöksdressing, sötpotatis och rabarberchutney.
Grillad aubergine och sötpotatis.
En skål med rabarberchutney.
Rabarberchutney.

Fler recept med sötpotatis

Sötpotatismos – Bra Barnmat Till En 6 Månaders

Sötpotatissoppa Med Kokosmjölk Och Asiatiska Kryddor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet