Finns det något godare än att grilla grönsaker?
Denna somriga rätt på grillade grönsaker marinerade med vitlök, ingefära och agavesirap eller yaconsirap gifter sig bra tillsammans med grönsakerna i receptet.
Ska man grilla mer går det utmärkt att dubblera marinaden.
Recept på grillade grönsaker marinerade med vitlök och ingefära
Ingredienser
Marinad
- 1 dl olivolja
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk agavesirap eller yaconsirap
- 1 st. klyfta vitlök (pressad)
- 0,5 tsk ingefära
- 0,5 tsk salt
- 0,5 st. färsk citron (några droppar saft)
Exempel på grönsaker att grilla
- champinjoner
- röd paprika
- rödlök
- aubergine
- äpple
- majskolv
- vitkål
- spetskål
Instruktioner
- Pressa vitlöken och blanda ihop med alla ingredienser till marinaden. Smaka av.
- Skiva upp grönsakerna i lagom stora grillbitar.
- Häll över marinaden i en skål eller liknande och lägg även i grönsakerna.
- Blanda runt marinaden ordentligt med grönsakerna.
- Ställ in i kylen med ett lock/fat eller annat över och låt stå i några timmar.
- Trä grönsaksbitarna på grillspett och grilla.
Att tänka på vid upphettning av mat: Grilla och stek gärna maten ibland men ångkoka, koka och ugnsbaka oftare. Laga gärna även maten på lägre temperaturer.
Servera gärna de grillade grönsakerna ihop med en hemmagjord hummus eller en ljuvligt god vegansk sötpotatissallad med dijon och äpple.
Hoppas det ska smaka!