Dessa bra, goda, nyttiga och lättlagade glutenfria scones med morötter / morotsscones är både eatclean och veganska.
När man bakar glutenfritt bröd kan det bli lite degigare än vanligt bröd. Detta brukar lägga sig lite när brödet har svalnar.
Här är glutenfria scones serverade med banansmör som pålägg. Då får man automatiskt det mer söta pålägget som många förknippar ihop med scones.
Obs! Tänk på att banansmöret bör serveras direkt då det om det får stå bildas som en mörk yta ovanpå, och det kanske inte ser så aptitligt ut.
Recept på glutenfria scones med morötter – veganska morotsscones – bra och goda
Ingredienser
- 150 g morötter (rivna eller mixade)
- 0,5 dl bovetemjöl eller durramjöl
- 1,5 dl mandelmjöl
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 tsk fiberhusk
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2 msk olivolja eller kokosolja
- 1 dl vatten
Tillbehör – Banansmör
- 1 st. banan
- 1 tsk kokosolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv morötterna (eller mixa).
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda sedan ner morötterna.
- Tillsätt olivoljan eller kokosoljan och vattnet och rör runt. Blanda gärna ihop degen med händerna.
- Låt degen vila i 5 minuter.
- Forma degen till 6 bullar med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smord med kokosolja. Platta till bullarna en aning.
- Grädda bullarna längst ner i ugnen ca 30-35 minuter.
- Servera gärna med spenat, paprika, avokado och/eller annat favorit växtbaserat pålägg. Se även exemplet på banansmör som kan vara gott att bre på.
Tillbehör – Banansmör
- Mosa ihop bananen med kokosoljan till en jämn kräm och servera direkt.
Servera smöret direkt då detta smör senare skapar en mörkfärgad yta och då inte ser så aptitligt ut.
Smakliga glutenfria scones.
Fler recept på glutenfritt bröd
Glutenfri Baguette – Bröd På Bikarbonat – Vegan
Rödbetsscones – glutenfria och veganska
Glutenfritt fröbröd – veganskt superbröd – Frölimpa
Durralimpa med valnötter och russin – vegansk och glutenfritt