Två skålar med nyttiga måltidssallader med bland annat spenat och grönkål.

Har ni inte bestämt vilka sallader ni ska servera till midsommar än? Kanske någon av dessa kan vara något. Båda passar bra att servera tillsammans med en maträtt eller som del av en buffé.

En är på bland annat lättfräst grönkål, kålrabbi, vitlök och granatäpplekärnor och en annan på mörkgröna blad, sockerärtor, apelsin och valnötter.

Grönkål och vitaminer
Visste ni att 100 gram grönkål innehåller 160 procent av det rekommenderade intaget av C-vitamin. Det innehåller också mycket av vitaminerna A och E, samt en hel del järn.

Spenat och vitaminer
Spenat innehåller järn men även oxalater som gör det svårare för kroppen att ta upp järn. För att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten bör man därför samtidigt äta någonting C-vitaminrikt som hjälper kroppen att ta upp järnet. Både paprika och apelsin innehåller mycket C-vitamin, speciellt paprikan. Spenat innehåller dessutom A-vitamin liksom C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. 

Två skålar med nyttiga måltidssallader med bland annat spenat och grönkål.

Recept på 2 nyttig och goda måltidssallader

Inga betyg än
Måltid Vegansk mat och tillbehör
Portioner 2 sallader

Ingredienser
  

Sallad1. Lättfräst grönkål och granatäpplekärnor 

  • 100 g grönkål 
  • 80 g kålrabbi
  • 60 g vitkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 st. vitlöksklyfta (pressad)
  • 2 msk pumpakärnor
  • 1 nypa salt 
  • 0,5 st. granatäpple (kärnorna)

Sallad 2. Mörkgröna blad och apelsin

  • 65 g mache/spenat eller andra mörkgröna blad
  • 60 g sockerärtor
  • 1 st. tomat
  • 0,5 st. gul paprika 
  • 1,5 dl valnötter
  • 0,5 st. apelsin
  • 1 tsk olivolja

Instruktioner
 

Lättfräst grönkål och granatäpplekärnor 

  • Skölj alla grönsaker. 
  • Råriv kålrabbi.
  • Skär upp grönkålsbladen i mindre bitar och skiva upp stjälkarna.
  • Strimla vitkålen.
  • Fräs vitkål och grönkål samt stjälkarna lätt med vitlök i olivolja i cirka 5 minuter. Rör om samtidigt. 
  • Ta sedan ur blandningen ur pannan och lägg i en skål. 
  • Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt.
  • Salladen är god att servera som tillbehör till en måltid, exempelvis till en currygryta.

Mörkgröna blad och apelsin

  • Skölj alla grönsaker. 
  • Skiva upp tomaten och skär apelsinen i små tärningar.
  • Blanda ihop alla ingredienser i en skål och toppa med lite olivolja.
  • Salladen är god att servera ihop med en måltid.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smakliga nyttiga måltidssallader.

Se tips på en annan rätt som innehåller kålrabbi

Kålrabbi Och Jordnötssmör – Välsmakande Bra Barnmat 8 månaders

Andra goda recept som innehåller granatäpplekärnor

Nyttig Sallad Med Blomkålscouscous Granatäpple Och Curry

Bowl Med Gröna Sojabönor Mango Och Majonnäs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet