Detta är en festlig och god måltid där ugnsbakad portabello med timjan, valnötter och vegansk mozzarella gifter sig perfekt med råriven rödbeta och hemmagjord pesto.
Portabello är en tacksam svamp som går att använda till mycket. Här är den ugnsbakad med en riktigt god fyllning. Detta härliga recept finns även med i min kokbok “Vegansk vardagsmat eat clean” med 99 glutenfria recept för hela dagen.
Svampen odlas i stort sett året runt så den borde gå lätt att hitta i välsorterade affärer. Den veganska mozzarellan finns också i vanliga affärer troligen i hyllan som brukar kallas Vegeratiskt eller Vego.
Den ljuvliga peston som serverades till är ett äldre recept som jag länkar till i receptet nedan. Här format som ett hjärta för att ge rätten en extra touch.
Recept på ugnsbakad portabello med timjan och vegansk mozzarella
Ingredienser
- 6 st. portabello svampar (6 svampar = cirka 280-300 g)
- 80 g vegansk mozzarella (uppskivad/tärnad)
- 4 st. vitlöksklyftor (pressade)
- 1 dl olivolja
- 1 dl naturella valnötter
- 1 msk agavesirap
- färsk timjan
- salt
Tillbehör
- 3-4 st. rivna rödbetor
- Hemmagjord vegansk pesto
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Skala och riv rödbetorna, låt de rinna av på hushållspapper.
- Ta bort foten på svamparna, lägg hattarna med undersidan uppåt i en ugnsform eller på en plåt. Salta och lägg på pressad vitlök och några timjankvistar. Häll på olivoljan.
- Lägg på den skivade mozzarellan. Krossa valnötterna och strö på.
- Ringla sist på agavesirapen.
- Ugnsbaka i cirka 10-12 minuter tills mozzarellan har smält lite.
- Garnera rätten med lite extra timjan. Servera exempelvis ihop med rårivna rödbetor och hemmagjord pesto utan ost.
Smaklig ugnsbakad portabello med timjan och vegansk mozzarella.
Fler recept med rödbetor
Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio
Glutenfritt Rödbetsbröd Med Valnötter – Bra Recept