Zucchini är i säsong. Så jag vill passa på att bjuda på ett recept med riktigt goda och lättlagade zucchiniplättar med avokadotzatziki.
Har själv försökt odla zucchini hemma i år, men den har inte riktigt tagit sig än. Plantan blommade men sen hände inte mer så nu hoppas jag på nästa blomning som verkar komma. Till denna rätt köpte jag ekologisk zucchini på en vanlig mataffär.
Receptet är veganskt, glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, laktosfritt och sojafritt.
Recept på zucchiniplättar med avokadotzatziki – vegan
Ingredienser
Zucchiniplättar
- 2 st. medelstora rivna zucchini
- 0,5 st. kruka persilja eller dill
- 4,5 dl glutenfria havregryn
- 1 tsk olivolja
- 1 msk saft från färsk citron
- 2 st. pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk lökpulver
- salt och svartpeppar
Till stekning
- olivolja
Instruktioner
Zucchiniplättar
- Riv zucchini och hacka upp persiljan/dillen.
- Mixa havregrynen snabbt i en matberedare så att de fortfarande är lite grova.
- Blanda ihop alla ingredienser, krydda efter smak.
- Knåda ihop degen med händerna tills du har en klibbig deg.
- Forma till 6 plättar /biffar.
- Stek lätt i olivolja tills de är lite krispiga på bägge sidor.
Avokadotzaziki
- Riv gurkan/zucchinin och krama ut vätskan.
- Spara vätskan och tillsätt till bordsvattnet så får du ett gott gurk/zucchinivatten.
- Mixa ihop skalad och urkärnad avokado med vegansk naturell yoghurt, pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar.
- Rör sist ner den rivna gurkan för hand.
Serveringstips
- Servera plättarna med avokadotzatziki, svartris och en god sallad.
Smakliga måltid!
Fler recept med avokado
Avokado Puré Till De Minsta – Barnmat – 4 Månader
Fler recept på vegansk mat
Vegansk Risotto Med Rödbets Carpaccio
Bowl Med Gröna Sojabönor Mango Och Majonnäs