Frukost Och Mellanmål

Bananplättar – Enkelt Och Gott Recept – Glutenfria Och Vegan

Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.

Bananplättar – Perfekt recept för en enklare lunch, lyxig frukost eller mellanmål!

Ibland är det enklaste också det godaste, och dessa bananplättar är inget undantag!
Perfekta att servera som en snabb lunch, mellanmål eller en härlig frukost. De är inte bara växtbaserade och glutenfria, utan också riktigt lättstekta och fulla av smak.

När fotograferingen tar sin tid…
Som kreativ själ har jag lärt mig att ibland bara säga ”good enough” och gå vidare. Idag var en sådan dag, när havregrädden inte riktigt samarbetade under fotograferingen. Efter många år inom formgivning och digital design, där deadlines varit vardag, har jag verkligen fått öva på att sätta gränser. Det är en värdefull lärdom jag ofta tar med mig in i köket – ibland är det viktigare att njuta av stunden än att sträva efter perfektion.

Tips om mjöl och variationer
Plättarna är mångsidiga och kan enkelt anpassas efter vad du har hemma. Just idag använde jag en blandning av rårismjöl och durramjöl (1 dl av vardera). Durramjöl har en härligt rustik smak som påminner lite om råg, dinkel eller kornmjöl. Om du inte har durramjöl hemma fungerar bovetemjöl utmärkt också. Faktum är att du kan använda bara en mjölsort i detta recept om du vill, även om jag generellt rekommenderar att blanda olika glutenfria mjölsorter för bästa konsistens.

För dig som älskar plättar och pannkakor, så är detta recept också ett av mina favoriter från min kokbok Vegansk vardagsmat.

Dags för det viktigaste – receptet!
Så, till alla plättälskare där ute: här kommer receptet som du kan njuta av om och om igen.

Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.

Recept på bananplättar – enkelt och gott – glutenfria och vegan

Inga betyg än
Måltid Vegansk frukost och mellanmål
Portioner 6 plättar

Ingredients
  

  • 1 st. banan (cirka 95 g utan skal)
  • 1 dl rårismjöl eller bovetemjöl
  • 1 dl durramjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja

Till stekning

  • olivolja eller kokosolja

Instructions
 

  • Mosa bananen i en bunke. 
  • Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan bunke och rör sedan ihop med den mosade bananen.
  • Tillsätt vattnet och vispa till en jämn tjock smet.
  • Vispa sist ner olivoljan. 
  • Grädda på medelvärme med lite olivolja innan varje plätt. 
  • Det går bra att grädda 2 plättar åt gången i en normalstor stekpanna. 
  • Platta till, puffa och forma dem i kanterna med en stekspade eller liknande så att plättarna blir runda och fina.
  • Servera gärna med färska bär och hackade nötter. Här är bananplättarna dekorerade med vispbar havregrädde, bigarråer och hackade valnötter. Lite agavesirap kan även vara gott att ha till.
Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

Smakliga plättar med banan – bananplättar!

Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter.
Väldigt goda bananplättar här serverade med bigarråer och vispad havregrädde.
Ett fat med plättar med banan - bananplättar.
När man steker upp bananplättarna puffar och forma man dem med exempelvis en stekspade så att de blir runda och fina i formen.
Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade bigarråer.
Runda och fina veganska och glutenfria bananplättar tillsammans med bigarråer smakade bra till lunch en dag som denna.
Ett fat med plättar med banan - bananplättar dekorerade med vispad havregrädde, bigarråer och hackade valnötter visat uppifrån.

Tips på fler mellanmål och frukost recept

Lyxiga veganska glutenfria våfflor – frasiga

Havregrynsgröt Med Päron Banan Mandlar Och Kardemumma

Cashew Yoghurt Med Hallon – Bra Recept – Vegan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet