Om du ska baka något mer hälsosamt till semmeldagen / fettisdagen så kan jag tipsa om dessa dadelbollar – galet goda semmelbollar.
Semmeldagen / Fettisdagen är en av årets mest älskade bakdagar, men om du vill njuta av den klassiska smaken på ett lite lättare och mer hälsosamt sätt, då är dessa dadelbollar / semmelbollar helt perfekta! De har allt du älskar med semlor – den ljuvliga smaken av kardemumma (mortlade dessutom), mandel och sötma – men i en smidig liten boll, helt utan vitt socker, gluten eller onödiga tillsatser.
Dessa dadelbollar / semmelbollar är dessutom superenkla att göra, kräver ingen ugn och är redo att avnjutas efter en kort stund i kylen. De passar lika bra till en kopp te i soffan som ett festligt inslag på semmelfikat. Och det bästa av allt! De smakar precis lika lyxigt som en klassisk semla!
Så om du är sugen på att prova något nytt till semmeldagen (eller egentligen när som helst!) – släng ihop en sats av dessa godbitar och njut!

Recept på dadelbollar – galet goda semmelbollar
Ingredients
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl mandelmjöl
- 12 st. soltorkade dadlar (90 g)
- 1 msk kokosolja
- 1 tsk agave- eller yaconsirap
- 1 tsk kardemummakärnor (mortlade)
- 1 knivsudd salt
- 1-2 msk vatten
Topping
- kokosmjöl eller kokosflingor
Instructions
- Mortla kardemummakärnorna.
- Mixa havregryn och dadlar fint.
- Tillsätt resten av ingredienserna och mixa vidare tills det far runt som en degboll i matberedaren. Obs! Ta vattnet lite i taget tills det blir perfekt.
- Forma till små bollar och pudra med kokosmjöl eller rulla i kokosflingor.
- Låt stå i kylen i minst 20 minuter före servering.
Njut av semmeldagen!
Med dessa semmelbollar / dadelbollar får du ett hälsosamt och enkelt sätt att fira semmeldagen utan att tumma på smaken. Perfekta att bjuda på, ta med som mellanmål eller bara ha i kylen för att plocka fram till fikat!
Har du testat att göra dem? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte! Och om du gillar receptet, dela det med någon som också älskar semlor men vill ha ett alternativ utan gluten och raffinerat socker.
Glad semmeldag och njut av dina galet goda semmelbollar!