Sugen på en nyttig och god paj?
Glutenfri blåbärspaj i småformar som är både veganskt och sockerfritt (utan vitt socker). Receptet har även alternativ istället för nötter. Snart är det dags för långhelg och kanske vill du bjuda på en god och hälsosam vegnsk eatclean smulpaj förgylld med skogens blåa guld blåbär eller hallon.
Receptet på glutenfri blåbärspaj / smulpaj är tänkt för småformar, vilket kan vara ett trevligt sätt att servera på en middagsbjudning. Pajen går även bra att grädda som 1 stor paj om man så vill.
Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, veganskt och sockefritt (utan vitt socker), och finns även med i min kokbok Fika eat clean vegan.
Recept på blåbärspaj – smulpaj – glutenfri och vegansk
Ingredienser
Paj
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1,5 dl torkade dadlar
- 2 dl naturella cashewnötter 2 dl cashewnötter går bra att byta ut mot exempelvis 0,5 dl bovetemjöl och 1 dl solroskärnor
- 2,5 msk kokosolja
- 1 knivsudd salt
- blåbär eller hallon (så det täcker botten av formarna)
Till formarna
- kokosolja
Grädde
- 250 ml krämig kokosmjölk
- 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk agavesirap
Topping
- färska hallon eller blåbär
- syrenblommor (om man vill)
Instruktioner
Paj
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj små ugnssäkra småformar med kokosolja.
- Placera blåbär och/eller hallon så att det täcker botten av formarna.
- Mixa alla ingredienser till smuldegen i en matberedare.
- Placera ut smuldegen jämt fördelat i formarna.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Grädde
- Rör ihop ingredienserna till grädden.
Servering
- Servera pajerna med grädden och toppa med lite bär och syrenblommor om man vill.
Smaklig glutenfri blåbärspaj / smulpaj!