En mycket god mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan gjord på bland annat nötter, kokosolja och banan. Tips på alternativ till nötter finns nu i receptet.
Om man gör kakan på cashewnötter så ska dessa blötläggas innan.
Kakan är enkel att göra och förbereds gärna dagen innan den ska ätas.
Mango- och choklad cheesecake är perfekt som påskfika eller även annars.
Recept på mango- och choklad cheesecake – rawfood och vegan
Ingredienser
Botten
- 3 dl naturella valnötter (går att byta ut mot exempelvis solroskärnor.)
- 1 dl torkade dadlar
- 1 nypa salt
Fyllning
- 3 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg i 2 timmar och häll bort vattnet) (3 dl går att byta ut mot 1 paket sköljda vita bönor som sojabönor eller cannellinibönor (230 g avrunna) vilket blir cirka 3 dl.) Bönorna är kokta och receptet blir då ej helt raw food.
- 1 st. mogen banan
- 2 msk saft från 1 färsk citron
- 2,5 msk agavesirap raw eller yaconsirap
- 1,5 msk kallpressad kokosolja
Smak mango – blandas med halva fyllningen
- 225 g mango i tärningar (tinad) (eller färsk tärnad mango)
- 1 nypa gurkmeja (om man vill få mer gul färg)
Smak choklad – blandas med resten av fyllningen
- 3 msk kakaopulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl krämig kokosmjölk
- 1 msk agavesirap raw eller yaconsirap
- 1 nypa salt
Dekoration
- kakaonibs eller riven mörk choklad, bitar av mango och varför inte med bladen från en gul ros.
Instruktioner
Botten
- Blötlägg cashewnötterna minst 2 timmar alternativt skölj av bönorna.
- Se till att dadlarna är urkärnade. Mixa alla ingredienserna till botten i exempelvis en matberedare.
- Placera plastfolie i en rund bakform (cirka 20 cm) eller liknande och bred sedan ut degen till botten med en sked eller med händerna. Degen ska gå att klumpa med händerna.
Fyllning
- Skölj eller torka sedan ur matberedaren (den ska vara torr när du fortsätter).
- Mixa sedan ihop ingredienserna till fyllningen till en fin och slät massa.
- Dela upp fyllningen och blanda sedan hälften tillsammans med mango smaken.
- Häll mangofyllningen försiktigt över botten av kakan och jämna till med en slickepott eller liknande.
- Mixa sedan ihop choklad smaken tillsammans med resten av fyllningen och häll till sist på även det lagret försiktigt och jämna till.
- Låt kakan stå kylt minst 5 timmar innan servering.
- Dekorera tårtan med valfri topping.
- Kakan håller i cirka 1 vecka i kylen och går även att frysa. Den blir extra god om den får stå i kylen 1-2 dagar.
Video
Smaklig mango och choklad cheesecake.
Receptet finns bland många andra goda recept även med i min kakbok “Fika eatclean vegan”
Kakboken Fika eatclean vegan är full med nyttiga och goda recept på vegansk fika utan gluten och vitt socker – för högtider och även annars. Recepten är en mix av gräddade och rawfood godsaker.
Istället för ägg, smör och vitt socker används bland annat chiaägg, banan, avokado, kokosolja och dadlar.
Kakboken “Fika eatclean vegan” finns som e-bok hos bl.a. Bokus.
Fler recept med choklad
Chokladmousse på avokado och banan – rawfood vegan
Chokladfudge med svarta bönor och pistagenötter – vegan
Vegansk Tårta Choklad – Bra Recept – Raw – Chokladtårta
Tips på fler recept med påskgodis / påskfika
Marsipankycklingar med saffran – veganska, sockerfria och glutenfria
Veganska Kakor – Cashewnötter Och Mango – Glutenfria