Detta är en fantastiskt god vegansk och glutenfri morotskaka. Receptet är med andra ord äggfritt, mjölkfritt, laktosfritt, glutenfritt och även sockerfritt (utan vitt socker).
Receptet har 2 bra varianter av glasyr eller frosting. En variant med cashewnötter, och en med växtbaserad färskost. Om man gör varianten med cashewnötter ska dessa blötläggas 2 timmar innan.
Receptet på glutenfri morotskaka finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.
Recept på glutenfri morotskaka med glasyr eller frosting – vegan
Ingredienser
- 200 g morötter (cirka 3 st.)
- 2 st. fiberhuskägg 2 fiberhuskägg = 2 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten
- 1,5 dl kokossocker
- 1 dl olivolja
- 1 msk agavesirap
- 60 g mandlar
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1 dl glutenfria havregryn
Obs! 2 olika varianter av topping – välj den du föredrar
Frosting på cashewnötter
- 2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 1 msk saft från färskpressad citron
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 3 msk agavesirap eller yaconsirap
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
- 150 g växtbaserad naturell färskost
- 75 g veganskt margarin (för hemmagjort margarin, se recept här)
- 2 msk agavesirap
Tillbehör
- limezest
- färska psysalis
- färsk mynta
Instruktioner
Morotskaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop fiberhuskäggen och låt stå och svälla i 10 minuter.
- Skölj och skär bort fula kanter på morötterna.
- Mixa morötterna tillsammans med mandlarna tills det är finhackat.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa vidare.
- Smörj en rund hög form (cirka 20 cm) med kokosolja, placera ut degen och jämna till med en slickepott.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
- Blanda ihop frostingen eller glasyren samtidigt som kakan bakas.
- Låt sedan kakan vila och svalna helt.
Frosting på cashewnötter
- Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar.
- Häll bort vattnet och mixa ihop med alla övriga ingredienser till en len smet.
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
- Vispa den växtbaserade färskosten ihop med margarinet till en fluffig smet.
- Vänd ner agavesirap försiktigt.
Topping
- Fördela ut frosting eller glasyr när kakan har svalnat helt.
- Dekorera gärna med psysalis, lite limezest och färsk mynta.
- Ställ kallt för att stelna och förvara i kylen.
Smaklig glutenfri morotskaka med frosting eller glasyr.
Min kokbok Vegansk vardagsmat
Min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean finns att köpa som e-bok på Adlibris.
Fler recept på veganskt och glutenfritt fikabröd
Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se
Glutenfria Kärleksmums – Mockarutor – Underbara Vegan | Healthcreator.se
Den blev supergod!
Hej Ida! Åh vad roligt att höra!! 😀