Denna saftiga glutenfria morotskaka är helt fri från gluten, ägg, mjölk och vitt socker – men fullproppad med smak och härlig konsistens.
Älskar du morotskaka men vill ha en nyttigare variant? Då har jag det perfekta receptet för dig!
Och vad är en morotskaka utan en ljuvlig frosting eller glasyr? Du får två fantastiska alternativ att välja mellan: en krämig frosting med cashewnötter, och en len glasyr med växtbaserad färskost. Om man gör varianten med cashewnötter ska dessa blötläggas 2 timmar innan. Oavsett vilken du väljer, så blir det magiskt gott!
Perfekt till fikastunden eller som en liten vardagslyx. Hoppas du testar och njuter!
Receptet på glutenfri morotskaka finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.

Recept på glutenfri morotskaka med glasyr eller frosting – vegan
Ingredienser
- 200 g morötter (cirka 3 st.)
- 2 st. fiberhuskägg 2 fiberhuskägg = 2 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten
- 1,5 dl kokossocker
- 1 dl olivolja
- 1 msk agavesirap
- 60 g mandlar
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1 dl glutenfria havregryn
Obs! 2 olika varianter av topping – välj den du föredrar
Frosting på cashewnötter
- 2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 1 msk saft från färskpressad citron
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 3 msk agavesirap eller yaconsirap
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
- 150 g växtbaserad naturell färskost
- 75 g veganskt margarin (för hemmagjort margarin, se recept här)
- 2 msk agavesirap
Tillbehör
- limezest
- färska psysalis
- färsk mynta
Instruktioner
Morotskaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop fiberhuskäggen och låt stå och svälla i 10 minuter.
- Skölj och skär bort fula kanter på morötterna.
- Mixa morötterna tillsammans med mandlarna tills det är finhackat.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa vidare.
- Smörj en rund hög form (cirka 20 cm) med kokosolja, placera ut degen och jämna till med en slickepott.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
- Blanda ihop frostingen eller glasyren samtidigt som kakan bakas.
- Låt sedan kakan vila och svalna helt.
Frosting på cashewnötter
- Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar.
- Häll bort vattnet och mixa ihop med alla övriga ingredienser till en len smet.
eller
Glasyr på naturell vegansk färskost
- Vispa den växtbaserade färskosten ihop med margarinet till en fluffig smet.
- Vänd ner agavesirap försiktigt.
Topping
- Fördela ut frosting eller glasyr när kakan har svalnat helt.
- Dekorera gärna med psysalis, lite limezest och färsk mynta.
- Ställ kallt för att stelna och förvara i kylen.
Smaklig glutenfri morotskaka med frosting eller glasyr.
Min kokbok Vegansk vardagsmat
Min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean finns att köpa som e-bok på Adlibris.

Fler recept på veganskt och glutenfritt fikabröd
Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se
Glutenfria Kärleksmums – Mockarutor – Underbara Vegan | Healthcreator.se
Den blev supergod!
Hej Ida! Åh vad roligt att höra!! 😀