Detta är en fantastiskt god vegansk och glutenfri morotskaka. Receptet är med andra ord äggfritt, mjölkfritt, laktosfritt, glutenfritt och även sockerfritt (utan vitt socker).

Receptet har 2 bra varianter av glasyr eller frosting. En variant med cashewnötter och en med växtbaserad färskost. Om man gör varianten med cashewnötter ska dessa blötläggas 2 timmar innan.

Receptet på glutenfri morotskaka finns även med i min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean.

Glutenfri morotskaka med frosting toppad med psysalis och mynta ligger på fat.

Recept på glutenfri morotskaka med glasyr eller frosting – vegan

Inga betyg än
Måltid Vegansk fika, dessert och godis
Portioner 1 kaka

Ingredienser
  

  • 200 g morötter (cirka 3 st.)
  • 2 st. fiberhuskägg 2 fiberhuskägg = 2 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk agavesirap
  • 60 g mandlar
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 dl rårismjöl eller rismjöl
  • 1 dl glutenfria havregryn

Obs! 2 olika varianter av topping – välj den du föredrar

    Frosting på cashewnötter

    • 2 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
    • 1 msk saft från färskpressad citron
    • 1 msk kallpressad kokosolja
    • 3 msk agavesirap eller yaconsirap

    eller

      Glasyr på naturell vegansk färskost

      Tillbehör

      • limezest
      • färska psysalis
      • färsk mynta

      Instruktioner
       

      Morotskaka

      • Sätt ugnen på 175 grader.
      • Blanda ihop fiberhuskäggen och låt stå och svälla i 10 minuter.
      • Skölj och skär bort fula kanter på morötterna.
      • Mixa morötterna tillsammans med mandlarna tills det är finhackat. 
      • Tillsätt övriga ingredienser och mixa vidare. 
      • Smörj en rund hög form (cirka 20 cm) med kokosolja, placera ut degen och jämna till med en slickepott. 
      • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
      • Blanda ihop frostingen eller glasyren samtidigt som kakan bakas.
      • Låt sedan kakan vila och svalna helt.

      Frosting på cashewnötter

      • Blötlägg cashewnötterna i 2 timmar.
      • Häll bort vattnet och mixa ihop med alla övriga ingredienser till en len smet.

      eller

        Glasyr på naturell vegansk färskost

        • Vispa den växtbaserade färskosten ihop med margarinet till en fluffig smet. 
        • Vänd ner agavesirap försiktigt.

        Topping

        • Fördela ut frosting eller glasyr när kakan har svalnat helt. 
        • Dekorera gärna med psysalis, lite limezest och färsk mynta. 
        • Ställ kallt för att stelna och förvara i kylen.
        Har du provat receptet?Låt oss veta hur det var!

        Smaklig glutenfri morotskaka med frosting eller glasyr.

        Min kokbok Vegansk vardagsmat

        Min kokbok Vegansk vardagsmat – eat clean finns att köpa som e-bok på Adlibris.

        Kokboken Vegansk vardagsmat - eat clean av Yvonne Hedberg.

        Fler recept på veganskt och glutenfritt fikabröd

        Glutenfri sockerkaka – sockerfri och vegansk | Healthcreator.se

        Glutenfria Kärleksmums – Mockarutor – Underbara Vegan | Healthcreator.se

        2 Comments

        1. Ida says:

          Den blev supergod!

          1. healthcreator says:

            Hej Ida! Åh vad roligt att höra!! 😀

        Lämna ett svar till healthcreator Avbryt svar

        Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

        Betygsätt receptet





        Relaterade inlägg