Vegansk ost – enkelt, krämigt och oemotståndligt gott!
Detta är en krämig ost som är både växtbaserad och supergod! Den här cashewosten är len, smakrik och perfekt att bre på smörgåsar, fröknäcke eller varför inte klicka på en ugnsbakad sötpotatis?
Och det bästa är att den är löjligt enkel att göra! Släng ner några ingredienser i mixern och vips – du har en lyxig, hemmagjord ost utan konstigheter. I det här receptet smaksätter vi med rosmarin och vitlök för en härligt aromatisk touch, men du kan experimentera och skapa din egen favoritvariant. Om du vill du ha lite hetta – tillsätt chili! Älskar du andra örter? Testa timjan eller basilika! Bara fantasin sätter gränser.
Och för dig som längtar efter en fastare variant – håll utkik, för ett recept på hård cashewost är på väg!

Vegansk Ost – Cashewost Med Rosmarin Och Vitlök
Ingredienser
- 2 dl cashewnötter (2 dl=100 g)
- 1 msk saft från färsk citron
- 1 msk kallpressad olivolja
- 1-2 msk vatten
- salt och svartpeppar
Smaksättning
- 1 st. vitlöksklyfta
- 1-2 st. rosmarinkvistar (bladen)
- 1 tsk näringsjästflingor (för ostsmak)
Instruktioner
- Blötlägg gärna cashewnötter i 4 timmar.
- Häll bort vattnet.
- Mixa nötter tillsammans med saften från citron, olivolja, vatten, salt och svartpeppar i exempelvis en matberedare.
- Låt det bli en slät kräm, det kan ta några minuter.
- Mixa sist i smaksättningen, näringsjästflingor (bjäst) för att få lite ostsmak, en pressad vitlöksklyfta och finhackad färsk rosmarin.
Smaklig vegansk ost.
Prova gärna osten på något av dessa brödrecept:
Glutenfritt Fröknäcke Med Havre – Vegan – Bra Recept
Glutenfritt Rödbetsbröd Med Valnötter – Bra Recept
Glutenfritt Bröd Med Frön – Veganskt Nyttigt Superbröd
Se alla recept på glutenfritt bröd här:
Glutenfritt bröd

En god frukost: Vegansk ost, Cashewost på en skiva hembakat bröd, toppat med lite solrosskott, tomat och gul paprika. Det står man sig riktigt bra på.