Ljuvliga glutenfria piroger med härligt höstlika smaker. Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, nötfritt, äggfritt och helt växtbaserat / veganskt.
Detta goda recept på glutenfria piroger är växtbaserat. Fyllningen består av svart trumpetsvamp, gröna linser, timjan, tamari vitlök och spenat. Riktigt god smak. Pirogerna är perfekta att ha med på utflykten, äta som mellanmål eller som buffémat! De kan serveras både varma och kalla.
Recept på glutenfria piroger med svart trumpetsvamp och spenat – vegan
Ingredienser
Deg
- 3 dl vatten
- 1 msk olivolja
- 1 msk fiberhusk / psylliumhusk
- 1 dl rårismjöl eller rismjöl
- 1 dl durramjöl
- 1,5 dl ljust bovetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 1 dl gröna linser (färdigkokta eller koka egna)
- 1 st schalottenlök
- 100 g svart trumpetsvamp
- 40 g färsk spenat
- 1 msk färsk hackad timjan
- 1 st. pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk tamari (glutenfri soja)
- 1 msk olivolja
- salt och svartpeppar
Instruktioner
Degen
- Rör ihop alla torra ingredienser och vispa sedan ner vatten och olivolja med en elvisp till en deg.
- Låt degen stå kylt i minst 15 minuter. Ta sedan fram degen och knåda den lätt. Tillsätt mer rismjöl om det behövs.
- Kavla ut degen och stansa ut små runda former med hjälp av exempelvis en kaffekopp (ca 0,5 cm tjocka).
- Placera ut på ett bakplåtspapper. Degen kan vara en aning kladdig. Man kan behöva kavla ut igen och stansa några gånger.
Fyllningen
- Hacka löken och stek mjuk i olivoljan på svag värme.
- Skär upp svampen i mindre bitar och tillsätt även den.
- Rör sedan i linserna, spenaten, tamari, vitlök, timjan och smaka av med lite salt och peppar. Låt puttra några minuter.
- Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel.
- Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna.
- Grädda på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått lite färg.
- Goda att äta direkt och går även bra att frysa in och äta senare.
Smakliga glutenfria piroger med svart trumpetsvamp och spenat.
Vad glad och överraskad man kan bli när ens syster spontant kommer förbi med en stor påse full med egenplockade svart trumpetsvamp och trattkantareller.
Det tog några dagar innan jag hann göra något av dem. Trattisarna förvällde jag och frös in och de svarta tillagade jag direkt. Ingen av svamparna behöver egentligen förvällas, men om man vill tillaga dem vid ett senare tillfälle så är det ett bra sätt för att sedan kunna frysa in dem.
Jag fundera ett tag vad jag skulle hitta på för kul med den svarta trumpetsvampen och kom sedan på den genialiska idén att laga svamp piroger.
Fler recept med vegansk mat
Mammas Köttfärssås Med Spagetti – Vegansk Och Glutenfri
Krämig Pastasås Med Kantareller – Kantarellsås – Vegan
Linser, tomat, basilika och bönfettuccine – italienska smaker – barnmat från 8 månader
Vegobullar Med Spagetti Och Tomatsås – Italiensk Glutenfri Mat
Krämig kantarellsås med vitlök och gröna ärtor – vegan
Risotto med skogschampinjoner, grönkål och mandel – vegan