Bjuder idag på ett gult och somrigt recept som ett som fått sin färg av den underbara kryddan gurkmeja. Hummus med gurkmeja är ett enkelt och perfekt tillbehör till exempelvis plockmat, buffér, sallader, grillade grönsaker eller ugnsbakat. I hummusen används kikärtor (men det går även att byta ut till exempelvis cannellinibönor eller gula ärtor)
Hoppas ni ska gilla denna goda och somrig rätt!
Lite kort om kikärtor
Kikärtor har många användningsområden, de har en nötig ton och är utmärkta i soppor, sallader, grytor och pastarätter, eller bara kalla som de är med olivolja, lite äppelcidervinäger och färska örter. Eller som i detta recept – till att göra en god hummus.
Använd även kikärtspadet – kallat Aquafaba Dessutom kan man använda dess spad (kallas Aquafaba) uppvispat till exempelvis ersättning för ägg i bak eller till att göra vegansk majonnäs. Se mitt recept på majonnäs med kikärtsspad.
Recept på hummus med gurkmeja – god och somrig
Ingredienser
- 1 st. paket kokta kikärtor (230 g avsköljda) (går att byta ut mot exempelvis cannellinibönor)
- 3 msk olivolja
- 1 msk tahini (sesampasta)
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk gurkmeja
- 1-2 st. vitlöksklyftor
- 0,5 st. citron (saften)
- 3 tsk vatten
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Häll av kikärtsspadet och spara det till ett recept med kikärtspad, tex. majonnäs på kikärtsspad.
- Skölj och låt rinna av.
- Mixa kikärtorna tillsammans med olivoljan.
- Blanda sedan ner pressad vitlök, spiskummin, gurkmeja, tahini och lite salt.
- Smaka av med citronsaften, lite i taget.
- Tillsätt några tsk vatten om det behövs för att få den konsistens som önskas.
- Smaka av kryddningen.
Smaklig hummus med gurkmeja!
Gott att servera tillsammans med exempelvis grillade grönsaker i marinad.
Fler goda recept med kikärtor
Falafel Med Vitlökssås – Glutenfritt Och Veganskt
Ugnsbakade Marinerade Kikärtor – Gott Recept – Vegan
Grönkålspaj Med Cheddar Och Valnötter – Glutenfri Paj – Vegan