Dessa frasiga och goda veganska och glutenfria våfflor på banan och havre (bananvåfflor) är här serverade med cashewgrädde och hemmagjord raw jordgubbssylt.
Recepten på bananvåfflorna kommer även vara med i en ny fikabok som jag arbetar med just nu.
Dessa våfflor till de minsta på banan och havre passar även bra till de stora.
Receptet är glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt, sockerfritt och veganskt / växtbaserat.
Det står 5 våfflor i receptet, men senast vi gräddade dessa tillsatte vi mer vatten och det blev tillslut 9 våfflor.
Recept på glutenfria våfflor till de minsta på banan och havre
Ingredienser
Våfflor
- 120 g skalad banan (cirka 1 stor)
- 3 dl glutenfria havregryn
- 1 tsk psylliumhusk / fiberhusk
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 3 dl vatten
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 0,5 dl kallpressad kokosolja
- 3 msk olivolja
Till gräddning
- kallpressad kokosolja
Jordgubbssylt
- 200 g jordgubbar
- 30 g urkärnade dadlar
- 1 tsk chiafrön
Cashewgrädde
- 2 dl naturella cashewnötter
- 1 dl vatten
- 1 msk agavesirap eller yaconsirap
- 0,5 tsk vaniljpulver
Förslag på topping
- färsk citronmeliss
Instruktioner
Våfflor
- Mät upp kokosoljan och smält den.
- Mixa alla ingredienser till våffelsmeten i en matberedare.
- Häll över i en skål.
- Värm upp våffeljärnet.
- Smörj järnet med en klick kokosolja och ta cirka 1 dl smet per våffla.
- Grädda våfflorna lätt gyllenbruna.
- Smörj järnet innan varje ny våffla.
- Lägg luftigt på ett galler för att svalna.
Jordgubbssylt
- Skölj och snoppa av jordgubbarna.
- Mixa alla ingredienser till en slät sås i en matberedare och häll över i en skål.
- Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Cashewgrädde
- Häll av vattnet om du har blötlagt cashewnötterna.
- Mixa sedan ingredienserna till en slät grädde i en matberedare, det tar några minuter.
- Häll över i en skål och ställ in i kylen.
Servering
- Servera våfflorna med jordgubbssylten, cashewgrädden och kanske några citronmelissblad.
Lite matnyttigt om våfflan
Våfflor gräddas vanligtvis i våffeljärn. Ordet är känt i skrift sedan 1600-talet, men är mycket äldre än så. Man har bland annat hittat franskans ord Walfre från 1100-talet vilket härstammar från ett tidigare germanskt ord som betydde bikaka eller tårta. I det svenska språket har ordet förekommit sedan 1642. Det kan vara en fin tanke att veta dessa anor när du sätter din första tugga i denna fantastiska bakelse.
Våfflor är idag en stor del av den svenska kulturen och hushållet och har sedan länge varit en vanlig rätt för att fira Jungfru Marie bebådelsedag den 25 mars.
Det finns olika varianter av våfflor, inklusive vardagsvåfflor, frasvåfflor och entrévåfflor. Och sedan har vi ju dessa moderna som kan vara glutenfria, veganska och / eller bakade med banan eller andra ingredienser. Bara fantasin sätter gränser.
Detta recept finns även med i min kokbok “Min första vegomat” med barnmat med allt från smakprover till riktiga måltider. Från cirka 4 till 12 månader och upp.
Fler recept på glutenfria våfflor
Lyxiga veganska glutenfria frasvåfflor
Wow! Goda och frasiga våfflor som av bananen får en naturlig söt smak utan att banansmaken tar över. Dessa kommer lagas många fler gånger!
Åh vad roligt att höra! Det gör mig jätteglad! 🙂